Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Konec příchutí v zahřívaném tabáku. Kuřáci si je od pondělí už nekoupí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Konec příchutí v zahřívaném tabáku. Kuřáci si je od pondělí už nekoupí

Lenka Kučerová

21. října 2023 13:31

Ilustrační foto

V pondělí vstoupí v České republice v platnost zákaz prodeje zahřívaného tabáku s příchutěmi, na základě platné evropské směrnice. Ta zakazuje výrobky obsahující zahřívaný tabák s příchutěmi, a týká se to jak tradičních cigaret, tak i nových zahřívaných tabákových produktů. 

Podle tabákových společností jsou zahřívané tabákové produkty s příchutěmi mezi uživateli oblíbené, a v minulosti se ukázalo, že v USA, kde byl zaveden podobný zákaz, část lidí přešla zpět k tradičním cigaretám. Někteří výrobci na tuto situaci reagují tím, že přicházejí s novými produkty, které neobsahují tabák.

Zákaz začne platit v různých členských státech Evropské unie v různou dobu, což znamená, že někteří zákazníci by mohli hledat možnost zakoupení oblíbeného ochuceného zahřívaného tabáku v zahraničí.

Popularita zahřívaných tabákových produktů stoupá, a to částečně kvůli vnímání, že jsou méně škodlivé než klasické cigarety. Nicméně experti upozorňují, že aerosol vytvořený při zahřívání tabáku má velmi podobné složení toxických látek jako kouř z cigaret a obsahuje i karcinogenní látky, což jsou látky schopné způsobit rakovinu. Tento krok směřuje k ochraně veřejného zdraví a prevenci mladých lidí před návykem na tabák.

Zahřívaný tabák, známý také jako Heat-Not-Burn (HNB), je tabákový produkt, který se odlišuje od tradičních cigaret tím, že tabák není spalován, ale je nahříván na teplotu, při které se uvolňují aroma a nikotin.

To vede k vytvoření aerosolu, který uživatelé mohou inhalovat, a to bez vzniku popela nebo zápachu kouře, který je spojen s kouřením tradičních cigaret. Tento koncept byl vyvinut s cílem nabídnout alternativu klasickým cigaretám s nižším množstvím škodlivých látek.

Zahřívaný tabák je obvykle dodáván v různých formách, jako jsou náplně nebo tabákové kazety, které se vkládají do speciálních zařízení určených pro zahřívání. Tato zařízení mají různé značky a modely, ale všechna mají společný princip: nahřát tabák na teplotu, při které se uvolňuje nikotin a aroma.

Nejnovější zprávy