Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Královna Camilla pobavila internet. Stačilo málo a...

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Královna Camilla pobavila internet. Stačilo málo a...

Adam Souček

11. listopadu 2023 11:02

Královský pár Video

Královna Camilla (76) je profesionálkou v královském protokolu a s grácií zachránila přešlap při slavnostním otevření parlamentu. Mohl z toho být parádní průšvih, ale naštěstí si svoji chybu uvědomila včas.

V úterý se 76letá královna připojila ke králi Karlovi III. v sále Sněmovny lordů ve Westminsterském paláci, aby zahájila začátek parlamentního roku. Státní zahájení parlamentu bylo mimořádně výjimečné, protože bylo první za vlády krále Karla III. a vzhledem k tomu, že se jednalo o nový ceremoniál, byla věnována zvýšená pozornost tomu, aby se dodržovala pravidla.

Jak je vidět na záběrech z obřadu, které sdílel britský parlament:

Video: Státní otevření parlamentu 2023 | UK Parliament

Poté, co se královský pár odebral ke zlatým trůnům, královna udělala krok k usednutí. Král Karel III. se však jako monarcha má posadit jako první, což je projev úcty – a dokonce má pronést důležitou větu, aby se obřad posunul dál. Královna Camilla tuto chybu rychle napravila, zastavila se a počkala, až se její manžel posadí jako první.

"Prosím, posaďte se," řekl král a shromáždění úředníci také zaujali svá místa.

Královna Camilla seděla jako choť po levici krále Karla III. a zaujala stejné místo jako princ Philip, když královna Alžběta řídila státní zahájení parlamentu během své vlády, informuje People.

Video: Státní otevření parlamentu 2016 | UK Parliament

Z této události, které sdílel parlament v roce 2016, se princ Philip posadil na trůn až poté, co stejnou větu pronesla královna Alžběta.

Panovník má tradičně přednost při slavnostních událostech a král Karel III. byl korunován před královnou Camillou v den korunovace 6. května.

Nejnovější zprávy