Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

Krásná ukrajinská šermířka Charlanová draží Barbie, která podle ní vznikla

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Krásná ukrajinská šermířka Charlanová draží Barbie, která podle ní vznikla

Jana Procházková , ČTK

22. srpna 2023 17:01

Krásná ukrajinská šermířka draží Barbie, která podle ní vznikla Video

Ukrajinská šermířka Olha Charlanová vydraží v aukci panenku Barbie, která podle ní jako po první Ukrajince vznikla. Výtěžek plánuje darovat na rehabilitace raněných ukrajinských vojáků, uvedl web BBC News. 

Dvaatřicetiletá šermířka zaujala v červenci média, když po vítězném duelu odmítla na mistrovství světa v Miláně podat ruku ruské soupeřce, kvůli čemuž byla diskvalifikována.

Panenku s blonďatými vlasy, v upnutém bílém šermířském úboru a s fleretem se chystá šermířka vydražit v internetové aukci eBay. Nabízená panenka vznikla už v roce 2020, podle Charlanové jde o jediný exemplář.

Charlanová je několikanásobná mistryně světa a v roce 2008 vybojovala s ukrajinským družstvem šavlistek na olympijských hrách zlatou medaili. Šermířka původem z ukrajinského Mykolajivu teprve nedávno prozradila, že kromě toho pracuje v akademii ukrajinské tajné služby SBU.

K šermu se dostala jako dítě kouzlem nechtěného. Původně chodila na klasický tanec, ale v jednu chvíli si to její rodiče už nemohli dovolit, a tak ji v devíti letech zapsali na kurzy šermu, které byly zdarma. Tomuto sportu Olha propadla a všechny svoje sešity pokreslila kordy, popsala dříve její sestra. Ve 14 se už účastnila mistrovství Evropy v soutěži dospělých.

Za její odmítnutí potřást rukou ruské soupeřce jí akademie tajné služby SBU udělila své nejvyšší ocenění. Na setkání se studenty akademie Charlanová podle webu ukrajinské stanice Hromadske zdůraznila, že Ukrajinci "si nemohou potřásat rukou s nepřítelem, nýbrž musejí celý svět upozorňovat na to, že válka pokračuje".

Nejnovější zprávy