Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Krnov je zatopen vodou. Zasahovat musí armáda

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Krnov je zatopen vodou. Zasahovat musí armáda

Lenka Kučerová

15. září 2024 16:21

Krnov je z 80 % pod vodou

Hladiny některých řek pokračují ve stoupání již několik dní. V noci na neděli byla kvůli extrémně vysokým tokům nařízena evakuace v Opavě, Krnově a Českém Těšíně. V Opavě se situace zhoršila více, než předpokládaly sobotní prognózy, přičemž byl překročen stoletý průtok. 

Řeka Opava se již vylila z břehů. Kritická situace je hlášena také z Jeseníku a okolních obcí, které jsou nyní zcela odříznuty. V Krkonoších došlo k sesuvu půdy, který izoloval Malou Úpu. Povodňová komise vyzvala k adekvátním opatřením a evakuaci v oblastech kolem řeky Desné a Moravy nad Olomoucí.  

Obec Višňová upozornila obyvatele asi deseti domů na možnost evakuace kvůli rozvodněné řece Smědá, která ohrožuje části Poustka a zadní Minkovice.

Na Chrudimsku, ve městě Luže, bylo evakuováno 200 lidí kvůli rychlému vzestupu hladiny řeky Novohradky, která se během deseti minut zvedla o více než půl metru. V Luži dosáhla hladina řeky 360 centimetrů, což výrazně překračuje hranici stoletých povodní.

V ostravské části Nová Ves byla vyhlášena evakuace. „Hladina řeky Odry dosáhla protipovodňových hrází a dotýká se dočasných zábran,“ uvedl zastupující mluvčí města Petr Havránek. Starosta Nové Vsi vyzval k evakuaci imobilní osoby, seniory, děti a ženy.

Krnov je z 80 % pod vodou, sdělil místostarosta Miroslav Binar, který uvedl, že město již nemá kapacitu koordinovat záchranné práce a spoléhá na pomoc kraje.

Hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica (ANO) uvedl, že do Krnova bude armáda dopravovat pitnou vodu, potraviny a hygienické potřeby. V některých zatopených oblastech je situace natolik vážná, že ani hasiči se nemohou dostat k postiženým místům.

V Královéhradeckém kraji je nejdramatičtější situace na Broumovsku, kde hasiči vyslali další jednotky z Hradecka a Rychnovska. Část města Broumov byla zasažena vodou z rozvodněné řeky Stěnavy. 

Nejnovější zprávy