Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 23. září 2024

Svátek slaví Berta, zítra Jaromír

Evropa krůček od jaderné katastrofy! Záporožská elektrárna byla v ohrožení, varoval Enerhoatom

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Evropa krůček od jaderné katastrofy! Záporožská elektrárna byla v ohrožení, varoval Enerhoatom

Jana Procházková

2. prosince 2023 19:44

Záporožská jaderná elektrárna

Východní Evropu od jaderné katastrofy dělil pouhý krok. V Energodaru, kde ruská armáda okupuje Záporožskou jadernou elektrárnu, došlo k výpadku elektřiny, zásadní pro provoz interních systémů. Ukrajinci obviňují ruskou nedbalost a nedostatečné zabezpečení za hrozící nehodu, kterou se podařilo na poslední chvíli odvrátit.

V noci na sobotu se Záporožská jaderná elektrárna dostala do bezprostřední blízkosti katastrofické havárie. V zařízení, které je pod kontrolou ruské armády, došlo k výpadku proudu. Elektrárna je však závislá na elektřině pro udržení provozu, a aby předešla katastrofě, oznámila to ukrajinská státní firma Energoatom, která elektrárnu provozuje.

Jedním příkladem příčiny k havárii mohly být pumpy, jež slouží k chlazení jádra a závisí na elektřině pro svůj provoz. Naštěstí elektrárna disponuje rezervními dieselovými generátory. Až do obnovení dodávky proudu v budově číslo čtyři, kde poslední z šesti reaktorů stále funguje.

"Kvůli úplnému výpadku energie přešla jaderná elektrárna na napájení vlastních potřeb z 20 dieselových generátorů," uvedl v prohlášení ukrajinský provozovatel jaderné energie. 

Uvedla, že elektrárna byla „na pokraji jaderné a radiační havárie“, než byli ukrajinští specialisté schopni rychle obnovit napájení mimo lokalitu. AFP nebyla schopna okamžitě ověřit ukrajinskou verzi událostí, uvádí ruský nezávislý server Moscow TImes.

I přes obnovení dodávky proudu do elektrárny trvá hrozba, jak uvedl Energoatom. "Bezpečnost elektrárny není pro okupanty prioritou. Ani po dvou letech nedokázali postavit záložní parní generátor, běžnou součást každé jaderné elektrárny. Ředitel společnosti Petro Kotin prohlásil, že "budou i nadále vytvářet nebezpečné situace s cílem vydírat svět pomocí jaderné katastrofy."

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) vydala varování, že aktuální incident představuje již osmé ohrožení, kdy byla elektrárna odříznuta od vnějšího napájení od počátku konfliktu v loňském roce.

"Nejnovější externí výpadek elektřiny je další připomínkou nejisté situace v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení v elektrárně, kterou mohou ovlivnit události daleko od samotného místa," řekl šéf MAAE Rafael Grossi.

"MAAE pokračuje ve snahách zabránit jaderné havárii a vyzývá všechny strany, aby se zdržely kroků, které by mohly ještě více ohrozit elektrárnu," uvedl.

Od loňského roku úředníci MAAE přímo na místě monitorují bezpečnost elektrárny, která vyžaduje neustálou údržbu k prevenci přehřátí. V září 2022 přestala dodávat elektřinu do ukrajinské sítě a během 21 měsíců trvajícího konfliktu byla opakovaně vystavena ostřelování a útokům dronů.

Záporožská jaderná elektrárna, největší svého druhu v Evropě, přešla pod kontrolu ruské armády od prvních dnů invaze. Od té doby se stala důkladně monitorovaným místem. Rusko je opakovaně obviňováno z využívání elektrárny jako jakéhosi štítu a skladu vojenského materiálu, neboť kvůli jadernému materiálu není možné ji útočit ze strany ukrajinské armády.

Nejnovější zprávy