Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Kyjev dostane střely ATACMS. Biden je ve čtvrtek slíbil Zelenskému

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kyjev dostane střely ATACMS. Biden je ve čtvrtek slíbil Zelenskému

Andrea Malá

22. září 2023 19:40

Joe Biden

Ze závěrů čtvrteční schůzky v Bílém domě to sice nevyplynulo, ale Ukrajina zřejmě nakonec dostane taktické balistické střely ATACMS z amerických zásob. 

Washington poskytne Kyjevu malé množství střel, informovala NBC, která se odkazuje na informace od amerických činitelů a z Kongresu. V současnosti však není jasné, kdy budou zbraně předány. 

Americký prezident Joe Biden po čtvrteční schůzce s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským ohlásil další balíček vojenské pomoci v celkové hodnotě přes 325 milionů dolarů. Obsahuje například tanky Abrams nebo prostředky protivzdušné obrany, o střelách ATACMS nicméně nepadlo ani slovo. 

Ukrajina zatím z amerických zásob dostala střely či rakety s maximálním doletem asi 150 kilometrů. ATACMS doletí až do dvojnásobné vzdálenosti a ještě dál než britské rakety Strom Shadow.

Taktické balistické střely mají sloužit k ničení pozemních cílů a podpoře pěchoty. Vybaveny jsou jednou konvenční hlavicí. K odpalování se používají lehké salvové raketomety HIMARS, které už má ukrajinská armáda k dispozici. 

Nejnovější zprávy