Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Ledovka večer znovu pokryje Česko. Víme, kdy a kde hrozí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ledovka večer znovu pokryje Česko. Víme, kdy a kde hrozí

Andrea Malá

9. prosince 2023 12:55

Ilustrační fotografie.

V Česku i dnes hrozí ledovka. Večer se totiž od západu vyskytne sněžení přecházející místy v mrznoucí déšť, který může na podchlazeném povrchu a na drátech elektrického a trakčního vedení namrzat a tvořit slabou ledovku.

"Nejvyšší riziko ledovky je v sobotu večer a v noci na neděli v jižních a jihozápadních Čechách. Během noci se srážkové pásmo bude přesouvat dále na východ a pravděpodobnost mrznoucího deště tak bude hlavně v druhé polovině noci vzrůstat v oblasti východních Čech a na jihozápadě Moravy," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Dodali, že v noci na pondělí a v pondělí dopoledne hrozí riziko tvorby ledovky zejména v oblasti Vysočiny, jižní, jihovýchodní a střední Moravy. Situace bude upřesněna během neděle. 

Podle předpovědi se v noci na neděli také vyskytne sněžení na západě a severozápadě území, přechodně i se zvýšenou intenzitu. Půjde o mokrý sníh, který bude postupně odtávat. "Neočekáváme, že by byly splněny kritéria pro vydání výstrahy před tímto jevem, nicméně i tak může dojít v těchto oblastech v nočních hodinách například k přechodnému snížení viditelnosti, k tvorbě sněhové pokrývky, případně poškození lesního porostu mokrým a těžkým sněhem," sdělili meteorologové.

Kterých oblastí se týká výstraha před ledovkou?

Od 18 hodin: Středočeský kraj (Benešov, Beroun, Dobříš, Hořovice, Příbram, Rakovník, Sedlčany, Votice), Jihočeský kraj (Blatná, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Milevsko, Písek, Prachatice, Strakonice, Trhové Sviny, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj (Chomutov, Kadaň, Podbořany, Žatec)

Od 23 hodin: Středočeský kraj (Čáslav, Kutná Hora, Vlašim), Jihočeský kraj (Dačice, Jindřichův Hradec, Soběslav, Tábor, Třeboň), Královéhradecký kraj (Hradec Králové), Pardubický kraj (Česká Třebová, Hlinsko, Holice, Chrudim, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Pardubice, Polička, Přelouč, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto), Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Bučovice, Ivančice, Kuřim, Moravský Krumlov, Rosice, Slavkov u Brna, Šlapanice, Tišnov, Vyškov, Znojmo, Židlochovice)

Nejnovější zprávy