Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Lékař řekl na VIDEO, čeho jeho umírající pacienti nejvíce litují. Byl překvapen

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Lékař řekl na VIDEO, čeho jeho umírající pacienti nejvíce litují. Byl překvapen

Jana Procházková

20. září 2023 6:03

doktor Karl Zarse

Lékař s dlouholetou praxí ve videu zveřejněném na TikToku odhalil, co nejvíce litují jeho umírající pacienti. Ačkoliv by většina lidí pravděpodobně čekala, že budou litovat nedostatečného času stráveného s rodinou, odpověď je zcela jiná a překvapující. O co jde?

Doktor Karl Zarse z Idaha v USA odhalil největší lítost umírajících pacientů a na rozdíl od očekávání je velmi jednoduchá. Lékař také poskytl rady, jak se této situaci vyvarovat.

Jak vysvětlil ve svém videu zveřejněném na účtu TikTok, většina lidí nedokáže uvěřit tomu, jakou fyzickou bolest ve stáří zažijí a jak dlouho budou trpět. Proto pacienti litují, že svému zdraví nevěnovali dostatečnou prioritu a péči již od dětství, aby se tak ve stáří vyhnuli bolestem a omezení pohybu.

"Pravidelně se snažím sdílet to, co slyším od svých pacientů, a to, co neslyším, je: Chtěl(a) bych trávit více času se svou rodinou. Každý den jsem svědkem překvapení svých pacientů nad množstvím bolesti a omezení, které zažívají v posledních letech svého života... Mnozí z těchto lidí trpí vážnými omezeními a postižením po dobu 10-20 let, a nemohou uvěřit, jak dlouho to trvá, řekl Dr. Zarse ve videu.

Zdůraznil, že nejčastější věc, kterou slýchá od umírajících pacientů, je jeden výrok: „Přál bych si, abych se o sebe lépe staral a přál bych si, abych začal dříve, protože vím, že by to v mém životě znamenalo obrovský rozdíl.“

Doktor doporučuje pro udržení co největší pohyblivosti ve stáří provádět silová cvičení, která se zaměřují na mobilitu, například jóga, pilates nebo Tai Chi.

Také navrhuje pití "dostatečného" množství vody denně, aby zůstali hydratovaní, a užívání doplňků, které pomohou snížit zánět.

@drzagefit #1 regret every patient has…and its not what you think. #fyp #foryoupage #doctorsoftiktok #drzagefit #over50 #educateyourself #motivational ♬ original sound - Dr. Karl Zarse, MD

Od svého zveřejnění na TikToku dosáhlo video více než 1,6 milionů zhlédnutí, a mnoho uživatelů internetu s lékařovým tvrzením souhlasí.

"Pracuji jako registrovaná sestra v dlouhodobé péči už 20 let. Sedění je zabiják. Pohybujte se. Každý den," napsal jeden z komentujících. "Mám 76 let a pořád jezdím na koni, opravuji stáje, stavím ploty, kácím stromy motorovou pilou a teď jsem právě dokončil kůlnu pro své vybavení," dodal další.

Zarse není prvním lékařem, který tuto tématiku nastolil. Na začátku tohoto roku se další specialista, Dr. Peter Attias, podělil o tajemství dlouhého života. Podle něj jsou tři hodiny cvičení týdně nezbytné pro lepší zdraví a snižují riziko předčasného úmrtí o 50 procent.

Nejnovější zprávy