Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Lidé v kinech jsou PRASATA, prohlásil nešťastně polský prezident Duda

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Lidé v kinech jsou PRASATA, prohlásil nešťastně polský prezident Duda

Jana Procházková

3. listopadu 2023 10:13

Andrzej Duda Video

V polovině září proběhla v polských kinech premiéra kontroverzního filmu, který vyvolal bouřlivé reakce, zejména mezi význačnými politiky. Dokonce i prezident Polska Andrzej Duda se ocitl uprostřed sporu, když neváhal použít silně negativní a urážlivé výrazy k označení diváků kina. Tento incident vedl k podání trestního oznámení proti prezidentovi.

Polský prezident Andrzej Duda vystoupil s kontroverzním prohlášením, které vyvolalo negativní reakce veřejnosti. Veřejně označil běžné diváky v polských kinech za svině, protože se rozhodli zhlédnout film s názvem "Hranice" (v polském překladu "Zielona Granica") od uznávané polské režisérky Agnieszky Hollandové, který byl teprve nedávno uveden na plátna. Prezident Duda tvrdí, že tento film uráží obranné složky státu a obhajuje svá slova historickými výroky, konkrétně výrazem "pouze svině sedí v kině".

Jak uvádí zprávy z portálu Onet se ve filmu "Hranice" explicitně prezentuje situace, kdy uprchlíci na polsko-běloruských hranicích trpí vykořisťováním Lokašenkovým režimem. Příběh filmu se rozvíjí z různých perspektiv, včetně pohledu migrantů ze Sýrie, aktivistů, kteří poskytují pomoc pohraničním složkám, a dokonce i pohraniční stráže samotné.

Okresní soud v polském hlavním městě přijal žalobu, kterou Centrum pro sledování rasistického a xenofobního chování podalo proti polskému prezidentovi. Prezident Polské republiky má reakci na žalobu lhůtu 60 dnů k vyjádření. Žaloba se týká kontroverzního projevu, který prezident přednesl během své účasti v televizním pořadu "Gość Wiadomości" na stanici TVP Info dne 20. září 2023. Prezident v tomto projevu prohlásil, že ho nepřekvapilo, když pohraniční stráž použila výraz "pouze svině sedí v kině" k charakterizaci diváků sledujících film s názvem "Hranice".

Video: Hranice, trailer k filmu | Česká televize

"Nám (Polákům) tento výraz rozonuje ještě z dob nacistické okupace, kdy se v našich kinech promítaly nacistické propagandistické filmy," řekl v rozhovoru. Podle jeho názoru film "pomlouvá polské důstojníky". Později prezident připustil, že použil citát.

"Mrzí mě, že se tento film vůbec vznikl. Slyšel jsem, že polští důstojníci jsou v něm osočováni. Dokonce jsem někde četl, že jsou místy vykresleni jako sadisti. Jsou to jen lidé, kteří plní své rozkazy. Hlídají hranici Polské republiky i bezpečnost Poláků," vyjádřil se dodatečně Duda v jiném pořadu.

Pouze svině sedí v kině

V dobách druhé světové války, kdy Polsko bylo okupováno nacistickými jednotkami šlo o slogan, který měl odradit Poláky od sledování propagandistických německých filmů. Píše o tom Oko Press. Po kapitulaci Varšavy nechali Němci v provozu 17 ze 70 kin. Polské filmy z předválečné doby se do kina prakticky skoro nedostaly. Nahradili je německé, častokrát s nízkou kvalitou obrazu. Již v prosinci 1939 členové skupiny PLAN (Polska Ludowa Akcja Niepodległościowa – Skupina za nezávislost polského lidu) vypustili do jednoho z promítacích sálů páchnoucí plyn. V roce 1941 spustili sabotéři z organizace Wawer (malá sabotážní organizace) akci pod heslem "pouze svině sedí v kině". 

Slova hanby v podobě nálepek, či psaná křídou, se objevila na dobře viditelných místech pro diváky kin, dokonce i na ulicích, chodnících či stěnách domů. Promítání se sabotovalo zakládáním požárů v kinech nebo se poškozovaly promítačky. Úkolem sabotérů bylo znesnadnit a nebo zabránit promítání propagandistických německých filmů. 

Nejnovější zprávy