Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

LOV SKONČIL! Vojáka obviněného z terorismu Daniela Khalifa dopadli britští policisté

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

LOV SKONČIL! Vojáka obviněného z terorismu Daniela Khalifa dopadli britští policisté

Jana Procházková

9. září 2023 14:39

Bývalý voják obviněnený z terorismu Daniel Khalif

Obří lov na uprchlého britského vězně Daniela Khalifa, bývalého vojáka obviněného z terorismu nyní oficiálně po 76 hodinách na útěku končí. Policie zvládla toto kritické pátrání, když Khalifa chytili v sobotu v jedenáct hodin dopoledne. Trestance zadrželi ve čtvrti Chiswick, což je pouhých 6 kilometrů od věznice Wandsworth, z níž se mu podařilo uprchnout. Informaci přinesl bristký Express.

Tento hon na uprchlého bývalého vojáka Daniela Khalifa, který trval tři dlouhé dny, byl jedním z největších policejních pátrání, jaká se v Británii pamatují. Mladík ve věku 21 let utekl z věznice Wandsworth v Londýně, kde byl přivázaný k podvozku dodávky, která přepravovala potraviny.

Útěk Daniela Khalifa z vězení způsobil u policie značné obavy. Do pátrání po něm se zapojilo přibližně 150 příslušníků protiteroristických složek. Pro motivaci veřejnosti k poskytnutí důležitých informací vedoucích k jeho dopadení byla stanovena odměna ve výši 568 tisíc korun, jak informuje portál Guardian. Khalifeho vyzvala i jeho rodina, aby se vzdal úřadům.

Lov na uprchlého trestance skončil v sobotu v 11 hodin dopoledne, kdy se ho policistům podařilo dopadnout. V posledních fázích pátrání se soustředili na čtvrť Chiswick, zhruba 6 kilometrů od věznice. Právě tam totiž mladíka naposledy někdo zahlédl.

Do pátrání po Danielu Khalifem byli zapojeni i policejní psi. Nyní, se nachází ve vazbě. Ještě není jasné, zda bude následně přemístěn zpět do věznice Wandsworth nebo převeden do věznice s přísnějšími bezpečnostními opatřeními.

Britský premiér Rishi Sunak se připojil ke gratulacím směrem k policii. "Jsem velmi potěšen zprávou o dopadení Daniela Khalifeho. Chválím úsilí policie i veřejnosti při pátrání," uvedl podle portálu Sky News Sunak.

Daniel Khalife byl ve vězení od května 2023 po propuštění z armády kvůli obvinění z terorismu a vyzvědačství. Údajně se na své vojenské základně pokusil o bombový útok a krádež informací, které plánoval poslat Islámskému státu. Toto chování překvapilo jeho bývalé kolegy, protože přestože má libanonský původ, nikdy se neangažoval v náboženských záležitostech, jak informuje portál Independent.

Při pátrání po Khalifeovi bylo využito jeho dovedností, které získal v armádě, kde prošel výcvikem speciálních sil zaměřeným na přežití v nepřátelském prostředí. I když pro veřejnost nebyl považován za bezprostřední hrozbu, měl schopnosti, které by mu mohly pomoci při útěku.

Nejnovější zprávy