Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 29. června 2024

Svátek slaví Petr, Pavel, zítra Šárka

Miloš Zeman si kopl do Fialy! Prý mu slíbil abolici pro Mynáře

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Miloš Zeman si kopl do Fialy! Prý mu slíbil abolici pro Mynáře

Andrea Malá

13. května 2024 20:24

Miloš Zeman

Exprezident Miloš Zeman tvrdí, že současný premiér Petr Fiala (ODS) mu během jednání, které vedly ke jmenování jeho vlády po parlamentních volbách na podzim 2021, slíbil abolici pro tehdejšího hradního kancléře Vratislava Mynáře. Mynář se jí nedočkal a momentálně čelí obžalobě.

"Když jsem jednal s Petrem Fialou, zeptal jsem se ho, zda je ochoten podepsat tuto abolici, a já ho budu citovat doslova, řekl: To mi nedělá problém. A to je vše, co k tomu mohu říci," uvedl Zeman v pořadu Hráči deníku Blesk. 

Exprezident přitom výslovně neřekl, že abolicí pro Mynáře podmiňoval jmenování Fialovy vlády. "Záleží na vás, jestli tyto dvě věci budete uvádět do souvislostí, a máte na to svaté právo. Na druhé straně jednání o abolici byla dvě a nikdy to ani jedna ani druhá strana nespojovala s otázkou schválení vlády. Když ale budu objektivní, jistě tento Fialův příslib zpříjemnil atmosféru dalšího jednání," řekla bývalá hlava státu. 

Zeman žádal zastavení stíhání Mynáře v kauze šestimilionové dotace na přestavbu penzionu v Osvětimanech, kterou firmě Clever Management před 13 lety udělil úřad spravující rozdělování části unijních dotací. Při kontrole následně narazil na pochybnosti a obrátil se na policii. Společnost totiž v žádosti o dotaci zatajila, že stavbu už dříve 13 miliony korun podpořilo ministerstvo školství. 

Kriminalisté obvinili Mynáře v únoru 2021, kdy byl ještě jako hradní kancléř jedním z blízkých spolupracovníků tehdejšího prezidenta Miloše Zemana. Policie původně stíhala i firmu Clever Management. Mynář vinu dlouhodobě odmítá. Státní zástupce letos v dubnu podal v tomto případě obžalobu.

Nejnovější zprávy