Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

"Mrzí mě to." Fiala bude chybět na oslavách výročí sametu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Mrzí mě to." Fiala bude chybět na oslavách výročí sametu

Andrea Malá

16. listopadu 2023 14:58

Petr Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes oznámil, že se ze zdravotních důvodů nezúčastní zítřejších oslav výročí sametové revoluce. Šéf občanských demokratů rušil program už v předchozích dnech, s nemocí se potýká od svého návratu z pracovní cesty po Africe. 

Fiala na úvod podotkl, že 17. listopad je pro něj osobně nejkrásnějším státním svátkem. "Připomínáme si mimo jiné pád komunistického režimu a návrat svobody a demokracie do naší země," napsal na sociální síti X.

"Myslíme na všechny statečné lidi, kteří se dokázali postavit oběma totalitním diktaturám. Slavíme to, že už více než tři desetiletí máme možnost svobodně uskutečňovat svoje cíle a sny a že osud naší země záleží jen a jen na nás," pokračoval premiér.

Fiala na závěr oznámil, že zítra do ulic nevyrazí. "Bohužel mi letos nemoc nedovolí, abych se oslav jako každoročně zúčastnil osobně. Mrzí mě to, ale myslí a srdcem budu se všemi, pro které je 17. listopad stejně tak důležitý jako pro mě," dodal s tím, že k pracovnímu programu se naplno vrátí počátkem příštího týdne. 

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva je státní svátek, při němž si Česko připomíná odpor studentů proti nacistům v roce 1939 a proti komunistům v roce 1989. V druhém případě vedly události k vypuknutí sametové revoluce a ke konci vlády jedné strany v Československu.

Nejnovější zprávy