Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Musk: Starlink jsem u Krymu vypnout nemohl, nikdy tam nebyl aktivován

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Musk: Starlink jsem u Krymu vypnout nemohl, nikdy tam nebyl aktivován

Lenka Kučerová

8. září 2023 15:07

Elon Musk

Americký miliardář Elon Musk popřel tvrzení, že by loni v reakci na plánovaný ukrajinský útok na ruskou námořní flotilu u Krymu vypnul satelitní síť Starlink. V prohlášení na síti X, bývalém Twitteru, uvedl, že Starlink nemohl nad Krymem vypnout, protože v této oblasti nikdy nebyl aktivován.

Tvrzení o vypnutí sítě se objevilo v úryvku z Muskova životopisu, který napsal americký novinář a spisovatel Walter Isaacson a který oficiálně vyjde 12. září. Isaacsonův text tvrdí, že v roce 2022 Musk tajně nařídil svým inženýrům, aby vypnuli satelitní síť poblíž krymského pobřeží s cílem narušit údajný útok Ukrajiny na ruskou námořní flotilu v Sevastopolu.

Isaacson v biografii zdůrazňuje, že Muskovo rozhodnutí bylo motivováno obavou z možného ruského protiúderu. Musk očividně jednal s ruskými představiteli a obával se, že by Rusko mohlo v takové situaci použít jaderné zbraně.

Elon Musk ve své reakci zdůraznil, že satelitní síť Starlink nebyla navržena pro použití v konfliktech a že jejím hlavním cílem je umožnit lidem sledovat Netflix, odpočívat, účastnit se online vzdělávání a provádět jiné mírové činnosti, nikoli útoky dronů.

Podle Muska ale Starlink nebyl v oblasti aktivován, a tak nemohl být vypnut. Na žádost ukrajinských úřadů odmítl jeho aktivaci, protože by to podle něj znamenalo zapojení společnosti SpaceX do válečného aktu a eskalaci konfliktu.

Isaacson ve svém textu také tvrdí, že ukrajinské úřady žádaly v loňském roce o nouzové zapnutí služby Starlink pro území až do Sevastopolu na Krymu, který byl anektován Ruskem v roce 2014. V přístavech Sevastopolu kotví ruská Černomořská flotila, na kterou údajně ukrajinská armáda zaměřila bezpilotní ponorky s výbušninami.

Nejnovější zprávy