Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Mladík chtěl zastřelit královnu Alžbětu II. kuší. Odsedí si 9 let v base

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Mladík chtěl zastřelit královnu Alžbětu II. kuší. Odsedí si 9 let v base

Jana Procházková

6. října 2023 15:49

Alžběta II. bývalá Královna Spojeného království

Soud v Londýně poslal na devět let do vězení 21letého Jaswanta Singha Cheila, který se v prosinci 2021 pokusil vstoupit na hrad Windsor a zabít kuší královnu Alžbětu II. Informuje o tom britský portál Royal Central.

Na konci prosince 2021 byl v Londýně na Štědrý den zatčen poblíž hradu Windsor zatčen mladý muž. Natočil video, jak drží kuši a říká, že zabije královnu Alžbětu. Jaswant Singh Chail, tehdy 19letý, byl umístěn do psychiatrické léčebny.

Nyní byl muž odsouzen k devíti letům vězení poté, co byl zatčen na půdě hradu Windsor za pokus zabít dnes již zesnulou královnu Alžbětu II, uvádí zpráva.

Jaswant Singh Chail stanul ve čtvrtek 5. října u soudu, aby se dozvěděl o svém osudu po svém pokusu o zabití královny Alžběty II. na hradě Windsor. Chail je první osobou ve Spojeném království, která byla odsouzena za velezradu od roku 1981, a také se přiznal k obvinění z vyhrožování zabitím a držení zbraně.

Chaildeův rozsudek byl vynesen v přímém přenosu, přičemž předsedající soudce Justice Gilliard řekl, že Chail měl v úmyslu zabít Alžbětu II. ráno poté, co utrpěl psychotickou epizodu, a že jeho zločinný záměr byl „tak vážný, jak jen mohl být“.

Jak k tomu došlo?

Chaile komunikoval s AI chatbotem, o kterém se domníval, že je jeho přítelkyní, a byl přesvědčen, že po promluvě s programem musí zabít dnes již zesnulou královnu.

Na Štědrý den roku 2021 byl zatčen poté, co se dvě hodiny potuloval po areálu hradu Windsor a vzdal se ihned, co ho oslovila policie.

Ukázalo se, že Chail řekl programu chatbota, že je vrah, ale poté, co program odpověděl, že by měl žít, rozhodl se, že se udá policistům.

Chail také požádal o vstup do Grenadier Guards a policie ministerstva obrany ve snaze přiblížit se královské rodině, ačkoli tyto žádosti byly zamítnuty.

Nejnovější zprávy