Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Na většinu rodičů dopadlo zdražování těsně před začátkem školy! Třetina omezí kroužky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Na většinu rodičů dopadlo zdražování těsně před začátkem školy! Třetina omezí kroužky

ČTK

18. srpna 2023 21:13

školáci ve škole

Zatímco loni zdražování při nákupech na začátku školního roku dopadlo na tři čtvrtiny rodičů, letos to tvrdí 60 procent z nich. Tito lidé musí školní výdaje omezit, třetina nakupuje levnější pomůcky, 14 procent omezí i kroužky. 

Očekávané náklady za školní pomůcky zůstávají i letos na průměrných 3000 Kč za dítě. Vyplývá to z průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial mezi 860 rodinami.

"Minulý rok byl spojený s mnoha obavami, co zdražování přinese a jak ovlivní rodinný rozpočet. V letošním roce však rodiče mají jistou představu o tom, co je čeká, a to i u nákladů na školní pomůcky. Naučili se šetřit a omezovat výdaje, kde je to možné," uvedla datová analytička z Providentu Hana Chmelíková.

V odhadech průměrných nákladů na školní výbavu zůstávají rodiče, i navzdory očekávanému zdražování, stabilní. Více než polovina rodičů (59 procent) i letos plánuje zaplatit za sešity, psací potřeby, batoh a další vybavení do 3000 Kč za jedno dítě. Naopak meziročně klesl počet rodičů, kteří jsou ochotni utratit za školní potřeby více. Průzkum ukázal, že častěji než na internet, rodiče pro školní výbavu míří do papírnictví a kamenných obchodů.

Letos jsou rodiče připraveni investovat více do dalších školních nákladů včetně kroužků, přestože mají v plánu omezit jejich počet. Podle průzkumu více než 40 procent rodičů očekává, že náklady spojené se zájmovými aktivitami, obědy a doučováním budou pololetně přesahovat 4000 Kč na jedno dítě. "Není to jen otázka nákupu školních pomůcek, ale také financování kroužků, obědů a dalších výdajů. Všechny tyto náklady musí rodiče školáků zvládnout poplatit během relativně krátkého období," upozornila Chmelíková.

Zatímco státní pomoc ve formě jednorázového příspěvku pro rodiny s dětmi loni využila více než čtvrtina rodičů, letos dávku (například pomoc v hmotné nouzi) na uhrazení školních potřeb pravděpodobně využije šest procent. Podle odborníků to může být i tím, že mnohem častěji pomáhají různé organizace i obce.

Nejnovější zprávy