Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Nebezpečné počasí: Prudké bouřky udeřily v Polsku, na Slovensku i v Česku!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nebezpečné počasí: Prudké bouřky udeřily v Polsku, na Slovensku i v Česku!

Jana Procházková , ČTK

27. srpna 2023 16:49

Popadané stromy po bouřce v Polsku

Prudké bouřky s přívalovými dešti způsobily škody v Polsku, na Slovensku i v České republice. Na mnoha místech vypadával proud, problémy měla doprava a někteří lidé se zranili. Hasičské jednotky v sobotu i dnes vyjížděly k několika tisícům zásahů. 

Příčinou byly obvykle stromy spadlé na ulice, auta, elektrické vedení nebo domy, střechy strhané větrem a zatopené ulice a sklepy. Desetitisíce domácností se dočasně ocitly bez elektřiny, informuje agentura DPA.

Jen v Polsku napočítaly hasičské sbory od soboty do dnešního rána kolem 2700 zásahů, jak uvedl zpravodajský kanál TVN24. Obzvlášť zasažené bylo Podkarpatské vojvodství na jihovýchodě země, kde bylo v sobotu brzy večer odpojeno od elektřiny více než 78.000 domácností ve městě Debica a okolí, protože všechna čtyři vedení vysokého napětí vedoucí do regionu selhala ve stejnou dobu.

Evakuována proto musela být jednotka intenzivní péče v městské nemocnici a několik pacientů převezli do jiných nemocnic. Podkarpatské vojvodství také hlásilo nejméně pět zraněných při nehodách souvisejících s počasím. V sousedním regionu Malopolsko bylo podle hasičů poškozeno kolem 150 střech domů, z nichž více než 30 vítr zcela strhnul. Podobné škody hlásily i další polské regiony.

Kvůli popadaným stromům nebo záplavám byla uzavřena i důležitá silniční spojení na Slovensku, zejména na severu země. V sobotu večer bylo bez proudu více než 40.000 domácností. Vzhledem k tomu, že důležitá vedení vysokého napětí vedou horskými lesy, je někdy zdlouhavé se k místu poškození vedení vůbec dostat, uvedla s odvoláním na dodavatele elektřiny agentura TASR.

V České republice bylo dnes ráno bez proudu přes 30.000 domácností. Několik železničních tratí zablokovaly popadané stromy a voda zaplavila četné silnice. Zemědělci hlásí vážné škody způsobené větrem a prudkým deštěm, zasaženy byly zejména chmelnice.

Nejnovější zprávy