Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Nejhorší počasí teprve přijde! Extrémní déšť i sníh, meteorologové varují

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nejhorší počasí teprve přijde! Extrémní déšť i sníh, meteorologové varují

Andrea Malá

10. září 2024 14:06

Ilustrační fotografie.

Česko si v úvodu září užilo vlnu veder, která skončila v neděli. Od začátku nového týdne panuje podzim a teploty o pěkných pár stupňů poklesly. Ochlazení má navíc pokračovat, očekávají se také vydatné deště. Některé modely slibují dokonce stovky milimetrů srážek, upozornili meteorologové. 

Pozorní lidé si mohli všimnout, že v pondělí byl výstražnou službou Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydán takzvaný výhled nebezpečných jevů od čtvrtečního dne. Jde o prvotní obecnější upozornění na potenciálně výraznou meteorologickou situaci, která by právě od čtvrtka až do konce týdne mohla ovlivnit naše území.

Meteorologové už o víkendu informovali, že od čtvrtka by se mělo přibližně ve východní polovině území udržovat takřka stacionární frontální a ostré teplotní rozhraní, podél kterého se očekává trvalý a vydatný déšť v podstatné části Česka. "Nevylučujeme ani možnost extrémních srážkových úhrnů - zejména na návětrných stranách hor," uvedli pracovníci ústavu v pondělí na sociální síti X. 

Lidé si podle nich mohli všimnout také toho, že některé aplikace zobrazující modely ECMWF a GFS slibují v Česku extrémní kumulované úhrny i v řádech několika set milimetrů. "Nutno zdůraznit, že takto vysoké úhrny nejsou zdaleka jisté a pohybují se v horních mezích všech odhadů. Ansámblové předpovědi zatím ukazují velkou nejistotu a rozptyl celkových srážek," vysvětlili meteorologové.

Například vrcholové partie Alp se připravují na velkou sněhovou nadílku, napadnout může přes metr sněhu. Podle tuzemských meteorologů se sněhové vločky mohou objevit i na nejvyšší české hoře Sněžce.

Nejnovější zprávy