Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Největší stávka v Česku od revoluce 1989: Odbory vyzvaly vládu k dialogu. Není o čem jednat, vzkázal Fiala

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Největší stávka v Česku od revoluce 1989: Odbory vyzvaly vládu k dialogu. Není o čem jednat, vzkázal Fiala

Jana Procházková

27. listopadu 2023 16:37

stávka odborů v Praze Video

V pondělí ráno začala v Česku jedna z největších stávek v historii České republiky. Nevím, co chtějí odbory protesty dosáhnout, když o věcech, proti nimž protestují, je již rozhodnuto, vláda nemá kam ustoupit. Uvedl to v pondělí český premiér Petr Fiala v reakci na den protestů, který na 27. listopadu vyhlásily odbory.

Stávky se aktivně zúčastnilo 74 % mateřských, základních a středních škol a souvisejících organizací. K nim se připojilo také 13 fakult vysokých škol. Většina těchto škol bude úplně uzavřena, zatímco další plánují fungovat v omezeném režimu. Celkově bude výuka ovlivněna na 7 213 školách.

Předseda české vlády připomněl, že odboráři protestují proti konsolidačnímu balíčku a důchodové reformě. Obě opatření jsou však podle něj nutná, přestože nevyvolávají potlesk. "Nejsme připraveni ustupovat, protože není kam," zdůraznil premiér.

Odbory zrealizovali největší stávku od sametové revoluce, do které se mělo zapojit přibližně milion lidí. Zaměstnanci ve školství, zdravotnictví, dopravě a průmyslu, zastoupeni ve všech krajích, se rozhodli protestovat proti opatřením vlády. V Praze se odboráři sešli na náměstí Jana Palacha a po poledni se vydali na Malostranské náměstí, kde se konala demonstrace "Za lepší budoucnost ČR". Šéf odborů, Josef Středula, na začátku prohlásil: "Víme, proč jsme tady. Nelíbí se nám vývoj v České republice." Na konci demonstrace pak vyzval kabinet k zahájení skutečného sociálního dialogu.

Fiala zdůraznil, že kritizuje odbory, které stávku vyhlásily, neboť podle něj používají nepravdivé argumenty. Pro lidi, kteří vyjadřují protest, má podle svých slov pochopení.

Podle premiéra je nesmyslné i načasování stávky a vidí za ní politické ambice vedoucích členů odborových organizací. "Ty věci, proti kterým protestují, už jsou rozhodnuty. Tady nejde o jejich úpravu. Jde o politické ambice odborů a jejich předáků," dodal.

 „Neberu nikomu právo protestovat. Možná tím chtějí něčeho dosáhnout, ale já nevím co, když o těchto věcech je již rozhodnuto a jsou schváleny. Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem a ne v této atmosféře. To žádné jednání nemá smysl,“ řekl v reakci na výzvu předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly, který Fialu žádal o jednání po skončení protestních akcí.

Den protestů podle Středuly podporuje více než 60 procent obyvatel ČR. „My si představujeme, že (představitelé vlády - pozn. redakce) napraví špatné kroky, které učinily,“ řekl ve vysílání ČT24 s tím, že všechny zákony se dají změnit, je-li k tomu vůle.

Zaměstnanci škol vzdorují škrtům v rozpočtu, které se mají zejména dotknout nepedagogických pracovníků, jako jsou kuchařky, školníci, uklízečky, účetní nebo hospodářky. Odboráři argumentují, že i nynější platy jsou nízké a je obtížné na tyto pozice najít dostatek kvalifikovaných pracovníků. Navíc má dojít ke dvouprocentnímu snížení objemu finančních prostředků na jejich platy.

Stovky firem se připojily k protestu prostřednictvím krátké stávky po poledni. V některých z nich došlo k zastavení provozu na hodinu. Jihlavská továrna firmy Bosch omezila výrobu, zatímco Škoda Auto snížila produkci ve všech třech závodech na dvě hodiny. Odborový předák Škodovky Jaroslav Povšík zdůraznil, že to bude jejich největší akce od roku 2015. Také část zaměstnanců Třineckých železáren stávkovala alespoň na hodinu, a potravinářské podniky vyjádřily podporu stávce. Dopravní podniky se k protestu přihlásily, ale pracovníci městských dopravních podniků se do něj aktivně nezapojili.

"Naši zaměstnanci do stávky aktivně nevstoupí, ale budou ji podporovat jinak, například nošením význačných vest," avizoval mluvčí Arriva Jiří Holub.

Nejnovější zprávy