Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Nejvyšší soud rozhodoval o dovolání Andreje Babiše, který figuruje v kauze evidence StB

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nejvyšší soud rozhodoval o dovolání Andreje Babiše, který figuruje v kauze evidence StB

Jana Procházková

5. září 2023 5:42

Andrej Babiš

Slovenský Nejvyšší soud (NS) rozhodl o dovolání českého expremiéra Andreje Babiše v kauze týkající se jeho evidence ve svazcích komunistické Státní bezpečnosti (ŠtB). Tuto informaci potvrdila mluvčí NS SR Alexandra Važanová slovenské agentuře TASR. Babiš podal dovolání jako reakci na loňské rozhodnutí Krajského soudu (KS) v Bratislavě, který zamítl žalobu proti Ústavu paměti národa (ÚPN).

"O způsobu rozhodnutí, jakož i o jeho důvodech budeme informovat, vzhledem k zachování práva na prvenství v informování, až po doručení rozhodnutí procesním stranám," sdělila Važanová. Nejvyšší soud SR rozhodl o dovolání 31. srpna.

Andrej Babiš, bývalý český premiér, byl ve spisech Státní bezpečnosti (ŠtB) zaznamenán pod krycím jménem "Bureš". Nicméně vehementně tvrdí, že s ŠtB nespolupracoval a veškeré záznamy o něm v těchto spisech jsou neoprávněné. Kvůli této kontroverzi podal žalobu na Ústav paměti národa (ÚPN) již v roce 2012, a tak se spor o jeho evidenci ve svazcích ŠtB táhne již nějakou dobu.

V případu Andreje Babiše se soudní procesy opakovaly několikrát. V únoru 2018 bratislavský krajský soud zamítl žalobu českého premiéra a následně i Nejvyšší soud Slovenské republiky odmítl Babišovo dovolání. Celá kauza se však vrátila na začátek, když Ústavní soud Slovenské republiky v listopadu 2018 zrušil rozhodnutí krajského soudu a Nejvyššího soudu SR. V loni bratislavský krajský soud opětovně žalobu zamítl s argumentem, že žalobcem je Slovenská republika zastoupená Ministerstvem vnitra SR, nikoli samotný Ústav paměti národa.

Nejnovější zprávy