Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Nejznámější neobjasněná vražda v české historii. Kdo zavraždil Otýlii Vranskou?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nejznámější neobjasněná vražda v české historii. Kdo zavraždil Otýlii Vranskou?

Andrea Malá

21. září 2023 14:02

Ilustrační fotografie.

I moderní metody dopomohly k tomu, že po desítkách let mohl někdo s čistým svědomím ukázat na pravděpodobné pachatele vraždy Otýlie Vranské, k níž došlo v noci z 31. srpna na 1. září 1933.  

Rovných devadesát let šlo o největší záhadu v dějinách československé kriminalistiky. Každý chtěl zjistit, kdo zavraždil Otýlii Vranskou, jejíž rozčtvrcené tělo putovalo 1. září 1933 v kufrech z pražského Hlavního, respektive Masarykova nádraží do Bratislavy a na Podkarpatskou Rus, která byla součástí tehdejšího československého státu. 

Oběť byla svými sestrami identifikována až 6. září. Soudobé policejní vyšetřování nebylo úspěšné, ačkoliv kriminalisté přišli do styku i s rotmistrem Josefem Pěkným a jeho milenkou Antonií Koklesovou, kteří byli dnes označeni jako velmi pravděpodobní pachatelé vraždy. 

Nejnovější závěry jsou takové, že prostitutka nebyla obětí sexuálního devianta. "Jsme na 80 procent přesvědčeni o tom, že na vraždě se přímo a významnou měrou podílel rotmistr Pěkný a přímou účastnicí, ne-li spolupachatelkou, byla Koklesová," uvedl ředitel policejního muzea Radek Galaš ve čtvrtek. 

Galaš zdůraznil, že to nelze říct se stoprocentní jistotou. Případ už by podle něj ale neměl být označován za takzvaný pomník. "Můžeme ho považovat za objasněný," konstatoval. 

Pachatelé podřízli Vranskou zaživa, zatímco měla zakloněnou hlavu. Řez vedl od ucha k uchu, až poté přibyly sečné rány do hlavy a bodné rány do hrudníku. Tělo bylo následně rozčtvrceno. Podle Galaše došlo během vyšetřování k několika pochybením, která znemožnila dřívější objasnění kauzy. 

Nejnovější zprávy