Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

Nekončí to! Meteorologové nadále varují před extrémním počasím, vítr může být i silnější

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nekončí to! Meteorologové nadále varují před extrémním počasím, vítr může být i silnější

Andrea Malá

14. září 2024 11:45

Voda se valí korytem Moravy kousek od Klášterního Hradiska v Olomouci. (14.9.2024)

Česko se třetím dnem potýká s extrémním počasím, přičemž v posledních hodinách již nastaly první velké problémy na řekách, kam odtéká voda z velmi vydatných srážek. Meteorologové v sobotu před polednem opět upřesnili varování před povodňovými jevy a zvýšili stupeň nebezpečí u větru v oblasti Moravy a Českomoravské vrchoviny. Výstraha před deštěm zůstává beze změny.

Tlaková níže Boris nadále přináší do Česka a zejména jeho jihovýchodní poloviny a oblastí na severu a severovýchodě extrémní srážkové úhrny. Její vliv má trvat minimálně do zítra. Od čtvrtka už přitom na většině území napršelo 50 až 150 milimetrů srážek, přes 150 milimetrů v Novohradských, Orlických a Jizerských horách, na návětří Českomoravské vrchoviny v Pardubickém kraji a na Ostravsku. Návětří Jeseníků a hřebeny Krkonoš zaznamenaly už 200 až 250 mm srážek.

Déšť má s proměnlivou intenzitou nadále pokračovat. "Během dneška naprší v jihovýchodní polovině území a na horách na severu a severovýchodě 30 až 80 mm, lokálně kolem 100 mm, v Moravskoslezském kraji i kolem 150 mm a v Jeseníkách i kolem 200 mm. Na ostatním území budou úhrny do 30 mm. V západní polovině Čech během večera a noci na zítřek déšť zeslábne nebo zcela ustane," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V neděli bude intenzita srážek většinou slabší, přičemž srážkové pásmo se přesune mírně k západu. "Srážkové úhrny se budou na většině území kromě západu Čech pohybovat mezi 10 až 50 mm, ale v Jizerských horách, Krkonoších a Jeseníkách stále kolem 100 mm. Ve východní polovině území budou srážky během dne ubývat," sdělili meteorologové. 

Celkové úhrny od čtvrtka do neděle zůstávají podobné původním předpokladům - v jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech mezi 150 až 300 mm, na návětří hor lokálně i více. Největší srážkové úhrny jsou očekávány za celé období nadále na návětří Jeseníků, a to i přes 500 mm, na hřebenech Krkonoš kolem 400 mm. Na ostatním území s výjimkou západu Čech budou úhrny převážně v rozmezí 100 až 150 mm.

"V pondělí už bude intenzita srážek slabší, naprší většinou 1 až 15 mm, na horách a na jihozápadě Čech lokálně kolem 40 mm," sdělil ústav.

Na severních návětřích hor bude srážkové úhrny zvýrazňovat silný severozápadní až severní vítr, který může dosahovat v nižších a středních polohách i rychlosti kolem 70 km/h, na horách a v exponovaných polohách i kolem 110 km/h. 

"V oblasti Českomoravské vrchoviny a jižní a střední Moravy vítr odpoledne zesílí a v zejména v noci na zítra (15. 9.) bude v nárazech dosahovat i kolem 90 km/h. Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným polomům a vývratům stromů. Zítra během dne bude vítr na celém území slábnout," informovali meteorologové.

V Česku se očekávají další vzestupy hladin vodních toků, které budou v některých povodích i velmi výrazné. "Nejvyšší vzestupy s četným překročením 3. SPA a případně i 50letých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky, Opavsko a Ostravsko. Výrazné vzestupy (s překročením 3. SPA) budou i nadále pokračovat u toků odvodňujících severovýchodní horské oblasti, Českomoravskou vrchovinu, Šumavu a Novohradské hory," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy