Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Německé ceny jsou nižší než české, zjistil Fiala na nákupech. Čelí kritice i výsměchu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Německé ceny jsou nižší než české, zjistil Fiala na nákupech. Čelí kritice i výsměchu

Andrea Malá

6. listopadu 2023 18:19

Petr Fiala /ODS/

Podobnými videoklipy jako předchůdce Andrej Babiš se začal prezentovat současný premiér Petr Fiala. Předseda ODS vyrazil na nákupy v Česku a Německu, aby porovnal ceny i velikosti balení potravin. Výsledek? Někomu je pro smích, pro jiného je terčem kritiky. 

Fiala v úvodu pořadu Otázky a odpovědi zmínil, že ceny potravin i díky tlaku vlády klesly. Lidé mu prý ale na druhou stranu píší, že se jim stále vyplatí nakupovat v cizině. Proto sám vyrazil do Waldsassenu v Německu a nakoupil například chléb, mléko, máslo, nutellu a kečup. To samé si pořídil i v tuzemském supermarketu v Chebu. 

"Celkově u všech položek byly ceny v Německu nižší než v českém obchodě," uvedl premiér. "Co mě ale zaujalo, jsou produkty mezinárodních firem. Tam jsou často rozdíly ve velikosti balení. To, co vypadalo, že stojí v Česku méně, tak když to přepočítáte, bylo to nakonec levnější v Německu," konstatoval.

V Německu zaplatil šéf občanských demokratů u kasy necelých 20 eur, což je v přepočtu zhruba 500 korun. V Česku stál ten samý košík o šest desítek korun více. Největší cenové rozdíly byly u másla, coly a nutelly.

"Vláda neřídí cenotvorbu, to je věc výrobců a obchodníků a je dobře, že vláda neurčuje cenu. A budeme pokračovat v tom, co děláme v podstatě od počátku inflace. Kontrolujeme a tlačíme na výrobce a prodejce, aby nezneužívali tuto těžkou situaci. A udělám to i teď, já se s výsledky tohoto nákupu obrátím na výrobce a budu po nich chtít vysvětlení a hlavně veřejné vysvětlení," uvedl premiér. 

Fiala slíbil, že vláda bude pokračovat v boji s inflací. "Kontrolujeme a tlačíme na výrobce i prodejce, aby nezneužívali těžkou situaci. Udělám to i teď, já se s výsledky tohoto nákupu obrátím na výrobce," vzkázal voličům. 

Nejnovější zprávy