Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Nevyzpytatelné počasí před Vánocemi: Meteorologové řekli, co všechno se dá čekat

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nevyzpytatelné počasí před Vánocemi: Meteorologové řekli, co všechno se dá čekat

Andrea Malá

19. prosince 2023 10:03

Ilustrační fotografie

Úterkem skončí období stabilního počasí, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) už včera na sociální síti X. Od středy nastane dynamičtější a hůře předpovídatelné počasí. Co můžeme čekat? 

Střední Evropa se od středy dostane pod vliv výrazného teplotního rozhraní, které bude oddělovat chladnější vzduch na severovýchodě kontinentu do teplejšího na jihozápadě. "Toto rozhraní ale nebude stálé - bude 'rozvlněné' tím, jak budou procházet jednotlivé frontální systémy s tlakovými nížemi do prostoru střední Evropy od severozápadu. Počasí tedy bude jako 'na houpačce'," uvedli meteorologové.

Očekává se velké množství srážek a silný vítr. "Od středy do soboty nás přejde hned několik frontálních systémů, které přinesou do nížin několik desítek mm srážek, na hory pak výrazně více, a to i ve formě sněhu.  Výrazné srážky mohou zejména ve čtvrtek a v pátek zvedat lokálně i toky," varoval ústav.

Na horách může napadnout až 60 centimetrů sněhu, srážky mohou zejména ve čtvrtek a v pátek zvedat lokálně i vodní toky. Ve stejných dnech zesílí vítr, v nárazech může v nížinách dosahovat rychlosti přes 80 kilometrů za hodinu. 

"Výrazné frontální rozhraní a proměnlivost počasí jde ruku v ruce s výraznou prostorovou a časovou nejistotou. Ta je od soboty stále příliš vysoká. Odpověď na otázku, jaké budou letos Vánoce, tedy dnes ještě určitě nezodpovíme. Jisté ovšem je, že období před nimi bude z meteorologického hlediska velmi zajímavé," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy