Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 27. června 2024

Svátek slaví Ladislav, zítra Lubomír

Nevyzpytatelné počasí v Česku! Tropy vystřídají bouřky, platí varování

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nevyzpytatelné počasí v Česku! Tropy vystřídají bouřky, platí varování

Andrea Malá

21. června 2024 9:15

Ilustrační fotografie.

V Česku dnes hrozí podobné změny počasí jako ve středu. Na většině území dosáhnou maxima tropických hodnot, v celé republice hrozí velmi silné bouřky. Vyplývá to z výstrah Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Podle předpovědi budou budou teploty v přílivu velmi teplého vzduchu od jihu překračovat na mnoha místech 31 °C. Chladněji bude na západě a severozápadě Čech. Vysoké teploty ukončí studená fronta a s ní spojené bouřky, které se začnou tvořit během odpoledních hodin a budou i velmi silné.

"Nejdříve se bouřky objeví na západě Čech, mohou být doprovázené přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 mm, menšími kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h," uvedli meteorologové na sociální síti X.

Během odpoledne mají následovat ještě intenzivnější bouřky s vysokým stupněm nebezpečí na zbytku území. Doprovázet je budou nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu, kroupy o velikosti přes dva centimetry a přívalový déšť, kdy může v krátké době napršet kolem 50 milimetrů. 

"Intenzivní srážky mohou způsobovat lokální zatopení, rychlý odtok vody z krajiny a prudké rozvodnění menších vodních toků," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy