Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Nezaměstnanost v České republice v srpnu vzrostla

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nezaměstnanost v České republice v srpnu vzrostla

Lenka Kučerová

8. září 2023 9:48

Ilustrační foto

Nezaměstnanost v České republice vzrostla v srpnu o desetinu procentního bodu na 3,6 procenta ve srovnání s předchozím měsícem. Počet lidí, kteří byli bez práce, stoupl meziměsíčně o 1870 osob a dosáhl čísla 260 803. Na druhé straně počet volných pracovních pozic klesl. Ke konci letních prázdnin nabízeli zaměstnavatelé 281 207 pracovních míst, což je o přibližně 4400 míst méně než v červenci, uvedl Úřad práce ČR.

V srpnu loňského roku byla nezaměstnanost v Česku 3,4 procenta, což znamenalo téměř 252 000 lidí bez práce, a bylo k dispozici více než 312 000 volných pracovních pozic.

Od března do června letošního roku klesala nezaměstnanost v Česku, ale v červenci začala stoupat a tento trend mírně pokračoval i v srpnu. Odborníci očekávají, že se situace bude nadále stabilizovat nebo mírně zhoršovat.  

Nejvyšší nezaměstnanost v srpnu byla nadále zaznamenána v Ústeckém kraji, kde podíl lidí bez práce dosáhl 5,4 procenta. Následoval Moravskoslezský kraj s 4,9 procenta nezaměstnanými. Nejnižší nezaměstnanost zůstala stejně jako v červenci v Jihočeském kraji, kde činila 2,6 procenta. Další dva kraje, Zlínský a Vysočina, měly shodnou nezaměstnanost na úrovni 2,7 procenta.

Průměrně na jedno volné pracovní místo připadalo v Česku ke konci srpna 0,9 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl opět zaznamenán na Karvinsku, kde připadalo deset zájemců na jedno pracovní místo. Bruntálsko mělo s 5,5 uchazeče na jednu pozici druhý nejvyšší poměr, a třetí místo obsadilo Mostecko se 4,5 uchazeče na jedno pracovní místo.
 
 

Nejnovější zprávy