Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Ničivý požár v Chorvatsku: Plameny pohlcují krajinu, lidé dostali jasná doporučení

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ničivý požár v Chorvatsku: Plameny pohlcují krajinu, lidé dostali jasná doporučení

Andrea Malá

1. srpna 2024 14:40

Požár, ilustrační fotografie.

Dovolenkový ráj Čechů i jiných národů u Jadranu se během pár hodin změnil v hořící peklo. Požár u oblíbeného přímořského letoviska Tučepi, který vypukl v úterý večer, se totiž šíří dál. Plameny podle chorvatských médií sahaly až do výšky 30 metrů. 

"Je to strašné, hoří ze všech stran. Chybí nám lidé i technika," řekl lokální politik Blaženko Boban podle webu dnevnik.hr. Nejhorší je momentálně situace u města Skradin a letoviska Tučepi. V Podgore jsou plameny nebezpečně blízko u obydlí. Někteří zdejší obyvatelé byli dokonce přechodně evakuováni. 

Doporučení pro turisty u Jadranu zní, aby kvůli dýmu a popelu, který padá z oblohy, zavřeli okna a zapnuli klimatizaci, která pomáhá s filtrováním vzduchu, případně si překryli dýchací cesty vlhkým kouskem textilie. 

Hasiči s ohněm bojovali celou noc, přesto jsou evidována nová ohniska. Ráno však zeslábl vítr a mohla znovu vzlétnout hasičská letadla. Kolem půlnoci ze středy na čtvrtek bylo nasazeno 300 hasičů s 80 vozidly. Požárníci samozřejmě zápasí s vyčerpáním a touží po dalších posilách. 

"Lidé jsou unavení. Přišla pomoc, ale to nestačí," postěžoval si hasičský velitel Goran Bušelić v nočním vysílání. "Kdybychom měli více vozidel, více lidí, pracovalo by se lépe," dodal s tím, že s kolegy dělají všechno, co je v jejich silách. 

"Elektrika vůbec nejde, nefunguje ani místní obchod. Domácí, kteří nám pronajímají ubytování, nám řekli, že shořela nějaká restaurace a také auta," popsala čtenářka webu topky.sk, která se s rodinou nachází asi 10 kilometrů od letoviska Tučepi. 

Ve vzduchu je podle ní cítit dým, na auta dopadá popel. Vidět byla i letadla nabírající vodu na hašení požáru. "Strach zatím nemáme, podle toho, co víme, hasiči dělají všechno pro to, aby se požár nerozšířil, ale není to příjemné. Máme tu i malé dítě," dodala. 

S požáry se na Balkánském poloostrově aktuálně nepotýkají jen v Chorvatsku. Hoří také v Albánii, Severní Makedonii, Bosně a Hercegovině a Řecku. 

Nejnovější zprávy