Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Nobelova cena za lékařství: Putuje vědci a vědkyni za výzkum mRNA vakcín proti covidu

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nobelova cena za lékařství: Putuje vědci a vědkyni za výzkum mRNA vakcín proti covidu

Jana Procházková

3. října 2023 4:39

maďarsko-americká biochemička Katalin Kariko a americký imunolog z USA Drew Wiseman

Ve Švédsku a Norsku byla v první den Nobelova týdne vyhlášena jména laureátů v oblasti fyziologie a medicíny. Cenu obdrželi maďarsko-americká biochemička Katalin Kariko a americký imunolog z USA Drew Wiseman, informoval web Nobelovy nadace.

Objevy dvou laureátů Nobelovy ceny byly považovány za zásadní pro vývoj účinných mRNA vakcín proti COVID-19 během pandemie, která začala na začátku roku 2020.

Výzkum vědců přispěl k vývoji účinných mRNA vakcín proti COVID-19. 

"Díky svým revolučním objevům, které zásadně změnily naše chápání toho, jak mRNA interaguje s imunitním systémem, přispěli laureáti k bezprecedentnímu tempu vývoje vakcíny během jedné z největších hrozeb pro lidské zdraví v naší době," píše se na webu Nobelovy ceny.

Katalin Kariko (68) se narodila maďarském v Szolnoku. V roce 1982 získala titul doktora filozofie na univerzitě v Szegedu, poté se věnovala výzkumu na Maďarské akademii věd. 

Po roce 1985 se Katalina přestěhovala do Philadelphie v USA, kde prováděla doktorský výzkum na Temple University a Bethesda University of Health Sciences. 

V roce 1989 byla jmenována odbornou asistentkou na University of Pennsylvania. Tuto pozici zastávala až do roku 2013. 

Stala se viceprezidentkou a později senior viceprezidentkou BioNTech RNA Pharmaceuticals. Od roku 2021 je profesorkou na univerzitě v Szegedu a mimořádnou profesorkou na Perelman School of Medicine na University of Pennsylvania.

Drew Wiseman (64) se narodil v Lexingtonu, státě Massachusetts, v USA. V roce 1987 získal Drew doktorát a doktorát na Bostonské univerzitě. 

Vědec prošel klinickým školením v Beth Israel Deaconess Medical Center na Harvard Medical School a postdoktorským výzkumem v National Institutes of Health. 

V roce 1997 Weisman založil svou výzkumnou skupinu na Perelman School of Medicine na University of Pennsylvania. Je ředitelem Pennsylvánského institutu pro inovace RNA.

Důležité: RNA vakcína na rozdíl od všech tradičních vakcín neobsahuje virový protein. Má genetické instrukce, které „učí“ naše tělo tyto proteiny vylučovat, a zároveň produkovat ochranné protilátky pro boj s patogenem.

Podle vědců z Cambridgeské univerzity je jednou z výhod RNA vakcíny to, že ji lze vyrobit poměrně rychle a levně. 

Nejnovější zprávy