Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Norsko daruje Ukrajině stíhačky F-16, uvedla norská televize TV2

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Norsko daruje Ukrajině stíhačky F-16, uvedla norská televize TV2

ČTK

24. srpna 2023 13:30

Stíhačka F-16 představena prezidentovi Ukrajiny při setkání s nizozemským premiérem Markem Ruttem (20. srpna 2023).

Norsko se rozhodlo darovat Ukrajině bojové letouny F-16, uvedla dnes norská televize TV2 s odvoláním na své nejmenované zdroje. Počet strojů, které by měly Kyjevu pomoci čelit ruské agresi, televize nesdělila. Norský premiér Jonas Gahr Störe je dnes na návštěvě v Kyjevě, doplnila televize.

Pokud se informace o dodávce stíhaček F-16 potvrdí, stane se Norsko po Nizozemsku a Dánsku třetí zemí, která letouny původně americké výroby na Ukrajinu pošle.

Norský premiér dnes podle agentury Reuters v Kyjevě řekl, že jeho země dodá Ukrajině protivzdušné střely a zařízení na odstraňování min a pomůže Kyjevu také zabezpečit dodávky plynu a elektřiny. Letouny F-16 zpráva Reuters o Störeho vyjádřeních nezmiňuje.

Nový dar Norska Ukrajině zahrnuje systémy protivzdušné obrany Iris-T, přenosné soupravy pro vytváření koridorů přes minová pole a zařízení na opravu klíčové energetické infrastruktury, napsala norská vláda v prohlášení.

"Podpora vzdušné obrany je důležitá, aby (Ukrajina) zabránila Rusku převzít kontrolu nad vzdušným prostorem, a zamezila tak velkému utrpení civilistů a vojenským ztrátám," dodala norská vláda v prohlášení.

Portugalsko je připraveno zapojit se do výcviku ukrajinských pilotů prona stíhačky F-16, uvedl dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání se svým portugalským protějškem. Marcelo Rebelo de Sousa se ve středu v Kyjevě zúčastnil summitu Krymské platformy, který usiluje o obnovení kontroly Ukrajiny nad Krymem, anektovaným Ruskem na jaře 2014. "Portugalsko je účastníkem naší tankové a letecké koalice. Dnes Portugalsko potvrdilo připravenost přidat se k výcviku ukrajinských pilotů a techniků pro letouny F-16," řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina.

Lisabon v uplynulých měsících podpořil Ukrajinu dodávkou několika tanků Leopard 2 a dalšího vojenského materiálu. Stanice CNN Portugal ještě na jaře uvedla, že Lisabon dostal žádost také o letadla F-16, ale odmítl ji. Těchto stíhaček má portugalské letectvo necelé tři desítky. Místo toho se Portugalsko se nabídlo, že vyhodnotí možnost poskytnout výcvik pilotům a technikům údržby. Podle portugalského ministerstva obrany ale dodání samotných letounů "nikdy nepřipadalo v úvahu".

Nejnovější zprávy