Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Obchody si z vlády udělaly „dobrý den“. Sliby jsou pryč, prý musí dokonce zdražit

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Obchody si z vlády udělaly „dobrý den“. Sliby jsou pryč, prý musí dokonce zdražit

Andrea Malá

4. prosince 2023 19:57

Vysoké ceny potravin v Česku

Obchodní řetězce si z vládních politiků, včetně premiéra Fialy, udělaly „dobrý den“. Nejprve, v září, jim naslibovaly, že potraviny zlevní v rozsahu snížené DPH (viz obrázek níže). Pak si nechaly schválit konsolidační balíček. A nyní, když už je podepsaný prezidentem, a vyšší marže řetězců tedy zaručené, vyrukovaly s tím, že nejen nezlevní, ale dokonce zdraží, uvedl ekonom Lukáš Kovanda ve svém komentáři. 

"Obchodní řetězce si z vládních politiků, včetně premiéra Fialy, udělaly 'dobrý den'," konstatuje expert. "Nejprve, v září, jim naslibovaly, že potraviny zlevní v rozsahu snížené DPH. Pak si nechaly schválit konsolidační balíček. A nyní, když už je podepsaný prezidentem, a vyšší marže řetězců tedy zaručené, vyrukovaly s tím, že nejen nezlevní, ale dokonce zdraží," pokračuje.

"Prý zdražují kvůli drahým energiím. Ale na to, že stát nebude za firmy, ani za potravináře, platit třeba poplatek za obnovitelné zdroje, vládní politici upozorňovali už od jara. Takže řetězce musely po celou dobu vědět, že energie mohou být i příští rok poměrně drahé. Přesto slibovaly hory doly. A vládní politici jim uvěřili, ač je před tím kdekdo varoval," dodává Kovanda. 

Nejnovější zprávy