Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 20. května 2024

Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika

OBEZITA, NADVÁHA: Vědci objevili souvislost mezi nadbytečným břišním tukem a touto vážnou nemocí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

OBEZITA, NADVÁHA: Vědci objevili souvislost mezi nadbytečným břišním tukem a touto vážnou nemocí

Jana Procházková

22. listopadu 2023 16:21

Ilustrační fotografie

Výzkum zveřejněný v časopise Aging and Disease upozorňuje, že nadměrný tuk v oblasti břicha, známý jako viscerální tuk, může být spojen s atrofií mozku a demencí. Studie naznačuje, že tento typ tuku, který obklopuje vnitřní orgány, představuje větší riziko než tuk podkožní, píše server CNN.

"Čím více tuku na břiše, tím více se paměťová centra v mozku zmenšují," říká doktor Richard Isaacson, výzkumník Alzheimerovy choroby, neurolog z Floridského institutu neurodegenerativních chorob.

"Lidé ve věku 40 a 50 let s nadbytkem břišního tuku měli vyšší množství abnormálního proteinu zvaného amyloid v části mozku, kde se vyskytuje Alzheimerova choroba," dodává Dr. Cyrus Raji, docent radiologie na Washington University School of Medicine v St. Louis.

Vědci zároveň poznamenávají, že muži mají tendenci akumulovat více viscerálního tuku. Současně studie potvrdila spojitost mezi nadměrným břišním tukem a atrofií mozku.

Raji zdůrazňuje, "Toto zjištění je klíčové, protože atrofie mozku slouží jako další biomarker Alzheimerovy choroby."

Dr. Mahsa Dolatshahi, výzkumník na Washington University School of Medicine, dodává: "Našli jsme také, že jedinci s vyšším obsahem viscerálního tuku často vykazují zánět v drahách bílé hmoty mozku." Bez správně fungujících drah bílé hmoty není mozek schopen plně komunikovat s různými částmi mozku a těla.

Podle informací Cleveland Clinic tvoří obvykle 90 % tělesné hmotnosti podkožní tuk. Viscerální tuk, který se ukrývá za břišními svaly hluboko v břiše a obklopuje klíčové orgány, hraje významnou roli v zdraví.

Odborníci zdůrazňují, že podkožní tuk obvykle nesouvisí s inzulínovou rezistencí. Naopak vyšší hladina viscerálního tuku zvyšuje odolnost vůči inzulínu, což může vyvolat zánět v mozku. Inzulínová rezistence nastává, když buňky v těle nereagují správně na inzulín, což je hormon klíčový pro regulaci hladiny cukru v krvi, a může vést k cukrovce a dalším onemocněním.

Richard Isaacson dodává, "Inzulínová rezistence způsobuje zánět v mozku, což urychluje ukládání amyloidu, klíčového markéru Alzheimerovy choroby. To vysvětluje, proč lidé s cukrovkou čelí dvojnásobnému riziku vývoje Alzheimerovy choroby."

Pro přesné měření viscerálního tuku se používají celotělová MRI a tělesné skeny, přičemž mnohé metody zahrnují měření obvodu pasu. Lékaři doporučují omotat pružný metr kolem pasu těsně nad boky; u žen přesahujících 89 centimetrů a u mužů 102 centimetrů a více je spojeno s vyšším rizikem zdravotních problémů spojených s viscerálním tukem.

Je zajímavé, že i hubení jedinci mohou mít nadbytek viscerálního tuku, zejména pokud cvičí, ale stravují se nevhodně, upozorňují vědci.

Ilustrační fotografie

Naštěstí je pozitivní zprávou, že viscerální tuk dobře reaguje na změny stravovacích a cvičebních návyků. "Je snazší ztratit viscerální tuk pomocí diety a cvičení než podkožní tuk, protože se lépe metabolizuje a spaluje," podotýká Cyrus Raji.

Nejnovější zprávy