Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 7. září 2024

Svátek slaví Regína, zítra Mariana

Olomoucké tvarůžky! Znáte ten „SMRAD"? Osm zajímavostí z tvarglové „kuchyně“

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Olomoucké tvarůžky! Znáte ten „SMRAD"? Osm zajímavostí z tvarglové „kuchyně“

Jana Procházková

23. července 2024 12:26

Olomoucké tvarůžky Video

Olomoucké tvarůžky jsou jedinečným klenotem české gastronomie, známé svou nezaměnitelnou chutí a vůní. Jaká je hlavní surovina pro jejich výrobu, jak probíhá jejich zrání a proč jsou často označovány jako „superpotravina“? Ponořte se do světa tvarůžků a objevte 7 zajímavostí o jejich výrobě, skladování a konzumaci.

1. Odpočinek je základ

Olomoucké tvarůžky mají základ v netučném kyselém tvarohu, který je zásadní pro jejich charakteristickou chuť a vůni. Proces výroby začíná tím, že se tvaroh aktivuje při vhodných teplotních podmínkách a při mletí se prosolí. Po přídavku kultur a regulátorů kyselosti se tvarují polotovary různých tvarů. Následuje fáze zrání v sušárně, kde tvarůžky odpočívají na roštech, suší se a prozrávají do hloubky. Po ukončení sušení následuje koupání a okapání tvarůžků. Celý proces výroby končí uložením tvarůžků do chladicích místností, kde ještě dva dny odpočívají. 

2. Kouzlo přirozenosti

Na rozdíl od mnoha jiných sýrů se při výrobě Olomouckých tvarůžků nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory. Tvarůžky jsou čistě přírodní produkt, který si uchovává své tradiční přírodní složení. Prochází pečlivým procesem zrání a výroby. Nepřidávají se do nich žádné umělé přísady.

3. Vyzrálá chuť

Olomoucké tvarůžky zrají v symetrických vrstvách od povrchu ke středu. Tloušťka těchto vrstev se mění v průběhu zrání, což ovlivňuje chuť a konzistenci sýra. Když jsou tvarůžky relativně mladé, tedy více než tři týdny před datem minimální trvanlivosti (DMT), jsou tužší a mají výrazné tvarohové jádro. Toto období je ideální pro ty, kdo preferují jemnější chuť a pevnější konzistenci. Jak tvarůžky zrají dále, přibližně dva týdny před DMT, začíná se vyvíjet výraznější maz a chuť se stává intenzivnější. Nejvyšší stupeň zralosti dosahují tvarůžky jeden týden před DMT, kdy jsou plně prozrálé až k jádru, s pikantnější chutí a měkčí texturou.

4. Nechat na pokoji

Praktická rada pro maximální chuťový zážitek – nechat tvarůžky před konzumací dosáhnout pokojové teploty. Teprve tehdy se naplno rozvinou jejich charakteristické chuťové a vonné vlastnosti, které jsou pro ně typické. Tento jednoduchý krok může výrazně zlepšit váš gastronomický zážitek a umožní vám vychutnat si Olomoucké tvarůžky v jejich nejlepší formě.

5. Skvělý zdroj bílkovin a vápníku

Olomoucké tvarůžky nabízí vyváženou kombinaci výživových hodnot, která je prospěšná pro celkové zdraví a pohodu. Jsou výborným zdrojem bílkovin a vápníku, což jsou klíčové živiny podporující správnou funkci svalů a kostí. 

6. Ideální dietní potravina

Díky nízkému obsahu tuku a nízké energetické hodnotě jsou Olomoucké tvarůžky ideální volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout. Na 100 gramů obsahují pouze půl procenta tuku a přibližně 127 kalorií. Vysoký obsah bílkovin zajišťuje, že i malé množství tvarůžků zasytí. 

7. Pestrost chutí pro každého

Společnost A.W., která je výrobcem Olomouckých tvarůžků, vyrábí přes 30 různých tvarových, chuťových a hmotnostních variant tvarůžků. Ať už milovník sýrů preferuje jemné nebo pikantní, slané či s bylinkami, z široké nabídky 30 variant tvarůžků si každý vybere tu pravou pro sebe.

8. Gurmánské speciality

Tvarůžky už dávno nepatří jen na chleba s máslem. Zkušení kuchaři je s oblibou používají k přípravě gurmánských specialit, omáček, pomazánek nebo dezertů jako například tvarůžková zmrzlina, tvarůžkové kremrole či tvarůžkový dort.

Nejnovější zprávy