Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Oslavy výročí revoluce: Nemocný Fiala zmínil křehkost demokracie, Babiš kritizoval

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Oslavy výročí revoluce: Nemocný Fiala zmínil křehkost demokracie, Babiš kritizoval

Andrea Malá

17. listopadu 2023 11:49

Petr Fiala /ODS/

Česko si dnes připomíná události z let 1939 a 1989. Veřejné akce kvůli nemoci vynechává premiér Petr Fiala (ODS), ostatní politici od ranních hodin míří na Národní třídu. Ve vyjádřeních se opakuje především to, že 17. listopad přinesl svobodu a demokracii, která je však křehká a vyžaduje každodenní zápas o její pokračování. 

Fiala na sociální síti X zmínil, že mu 17. listopad 1989 změnil život. "Byl to rozhodující dějinný zlom, který dosud ovlivňuje naši současnost. Pád komunismu a sovětského imperia nám přinesl svobodu, skutečnou nezávislost a demokracii. A bez nich bychom se netěšili ani bezpečí, ani prosperitě," napsal.

Premiér podotkl, že svoboda i demokracie jsou křehké a čelí neustálým snahám o oslabení či zničení. "Překážejí všem těm, kteří nechtějí respektovat pravidla, snaží se společnost ovládnout ve svůj prospěch, nemají úctu k druhým, diskusi považují za zdržování a svobodnou společnost za překážku pro své cíle," uvedl.

"Svoboda a demokracie nejsou dány, musejí se udržovat, znovu a znovu potvrzovat v každodenních zápasech. Demokracie je tak silná, jak jsou silní její občané. Nakolik jsou demokraty, jak moc chtějí žít ve svobodě. Mysleme na to v tento sváteční den. V jaké zemi budeme žít my a naše děti, záleží jenom na nás. Na nás všech," dodal lídr ODS.

Expremiér Andrej Babiš (ANO) napsal, že listopad 1989 přinesl svobody, o kterých se lidem do té doby jen zdálo. "Zvlášť v této době bychom si to měli připomenout. Měli bychom dělat všechno pro to, abychom tyto svobody chránili a aby tady byly pro všechny občany, nejen pro ty, kteří se snaží demokracii zprivatizovat. Protože bez skutečné svobody nebude skutečná demokracie," konstatoval.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) vnímá, že 17. listopad je o odvaze a odhodlání, ale i o bolesti a touze. "Svobodu, kterou jsme si vybojovali před 34 lety, nikdy nesmíme začít vnímat jako samozřejmost," sdělil na síti X. 

V Česku je podle Bartoše spousta věcí, na kterých se ještě musí pracovat. "Ale díky Sametové revoluci se na těch změnách můžeme podílet všichni. Nezáleží, koho volíme, jaké máme vyznání, barvu pleti nebo sexuální orientaci. Všichni tu žijeme společně. A všichni chceme žít v demokratické zemi, pro kterou je lidská důstojnost a svoboda základem státnosti," dodal.

Nejnovější zprávy