Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Papež František začal couvat. Pod tíhou kritiky přehodnotil svá vyjádření o Rusku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Papež František začal couvat. Pod tíhou kritiky přehodnotil svá vyjádření o Rusku

Lenka Kučerová

5. září 2023 10:30

Papež František

Papež František v pondělí uznal, že jeho nedávná vyjádření o Rusku, která Ukrajina vnímá jako chválu ruské imperiální politiky, byla špatně formulována. Papež objasnil, že jeho záměrem je připomenout mladým Rusům velké kulturní, ne však politické dědictví.

Papež 25. srpna během videopromluvy k účastníkům 10. setkání katolické mládeže v Petrohradě hovořil o bývalých carech Petrovi I. a Kateřině II. Oba jsou známí tím, že významně rozšířili ruské území, a papež svým posluchačům řekl, že jsou dědici "velkého ruského impéria".

Tato slova vyvolala na Ukrajině rozruch, protože ruský prezident Vladimir Putin se při odůvodňování invaze ruské armády na Ukrajinu a anexe jejího území odkazuje právě na dědictví a odkaz zmíněných dvou ruských panovníků. Kreml obsah papežova promluvy k mladým katolíkům z Ruska přivítal a ocenil Františka za znalost ruských dějin.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni před necelým týdnem uvedl, že František chtěl "povzbudit" mladé Rusy, aby zachovávali a šířili "to, co je pozitivní na velkém kulturním a duchovním dědictví Ruska," a ne aby "chválili".

František v pondělí během zpáteční cesty z návštěvy Mongolska na tiskové konferenci na palubě letadla chybu uznal. "Možná to nebyl nejlepší způsob, jak to říct, ale když jsem mluvil o velkém Rusku, nemyslel jsem ani tak geograficky, ale kulturně". Papež současně zmínil ruského spisovatele Fiodora Dostojevského, který je jedním z jeho oblíbených autorů.

"Byla to poznámka (vyslovená) tak mimochodem, která mi přišla na mysl, protože tak jsem se ji (ruskou historii) učil ve škole," vysvětlil papež, proč zmínil cara Petra a carevnu Kateřinu. Vatikán už před téměř týdnem zveřejnil přepis proslovu k mladým ruským katolíkům, přičemž inkriminovaná pasáž v něm chyběla - papež totiž říkal jen "z hlavy".

František opakovaně vyzývá k obnovení míru na Ukrajině. Na začátku invaze byl však vystaven kritice za to, že Rusko nepojmenoval jako agresora.

Nejnovější zprávy