Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

REVOLUCE V CÍRKVI: Papež uvedl, že chce žehnat homosexuálním párům

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

REVOLUCE V CÍRKVI: Papež uvedl, že chce žehnat homosexuálním párům

Jana Procházková

4. října 2023 5:05

papež František

Papež František uvedl, že mohou existovat způsoby, jak požehnat homosexuálním párům, informuje The Guardian .

Vatikán zveřejnil dopis papeže Františka kardinálům. To byla odpověď na jejich seznam pěti „žhavých“ otázek o víře a morálce.

František poznamenal, že manželství je muž a žena. Zároveň navrhl, že by se požehnání homosexuálních párů „dalo studovat“, ale mělo by být odlišné od požehnání manželství.

„Pastorační rozlišování musí adekvátně rozpoznat, zda existují formy požehnání požadované jednou nebo více osobami, které nevyjadřují falešnou představu o manželství.

Když totiž žádají o požehnání, vyjadřují prosbu o pomoc od Boha, prosbu o možnost žít lépe, důvěru v Otce, který nám může pomoci žít lépe,“ píše v dopise papež .

Také poznamenal, že existují situace, které jsou „nepřijatelné z morálního hlediska“.

"Pastorační milosrdenství od nás vyžaduje, abychom nezacházeli pouze s jinými lidmi jako s „hříšníky“, jejichž vina nebo odpovědnost může být zmírňována různými faktory ovlivňujícími subjektivní odpovědnost,“ sdělil.

Papež se domnívá, že takové požehnání by nemělo být přeměněno na „pevnou normu“, místo toho by mělo být učiněno samostatné rozhodnutí pro každou konkrétní situaci. 

„Povolit duchovním, aby žehnali párům stejného pohlaví znamená, že církev skutečně uznává, že svatá láska může existovat mezi páry stejného pohlaví a že láska těchto párů odráží lásku Boží.

Toto uznání, i když to není přesně to, co by si LGBTQ+ katolíci přáli, je obrovským krokem k úplnější a komplexnější rovnosti,“ komentoval dopis Francis DeBernardo, výkonný ředitel New Ways Ministry, katolické organizace, která obhajuje práva LGBTQ+ lidí.

Nejnovější zprávy