Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Pavel míní, že jednal správně: Lidem, kteří uvažují o předčasném důchodu, jsem dal ještě měsíc

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pavel míní, že jednal správně: Lidem, kteří uvažují o předčasném důchodu, jsem dal ještě měsíc

Andrea Malá

6. září 2023 17:10

Petr Pavel

Petr Pavel se dnes opět vrátil k dění kolem dílčích změn v důchodech, konkrétně se upraví valorizace a zpřísní podmínky předčasných penzí. Prezident zopakoval, že měl k novele výhrady, které sdělil premiérovi a ministrovi práce a sociálních věcí. Lidé podle něj dostali další měsíc na rozmyšlenou, zda půjdou do důchodu předčasně. 

Pavel připomněl, že novelu podepsal 1. září, kdy už mohla platit, pokud by zákon podepsal 30. srpna. "Lidé by se tak ocitli v situaci, kdy by se ze dne na den změnila lhůta pro odchod do předčasného důchodu. Neměli by žádnou možnost, jak na novou situaci zareagovat a ověřit si fakta. To mi nepřišlo správné," uvedl na sociální síti X. 

Lidé zvažující odchod do předčasného důchodu získali díky posunutí účinnosti zákona o měsíc další čas na rozmyšlenou, míní hlava státu. "Je to šance pro vládu, aby za tu dobu lidem vysvětlila všechny výhody a nevýhody toho, pokud zažádají o delší předčasný důchod do konce září," konstatoval prezident. 

Dnes se také snažil vysvětlit, proč se novelu vůbec rozhodl posvětit. "Protože předloha jako celek jde podle mého názoru spíše správným směrem, rozhodl jsem se nakonec pro podpis zákona, ale až k 1. září," dodal. 

Pavel už v pondělí řekl, že Fialův kabinet měl podle něj postupovat podle takového harmonogramu, který by umožnil všem aktérům procesu využít všechny lhůty na posouzení. Sám má na prostudování každého zákona patnáct dní. 

"Já jsem ji podepsal ještě před polovinou tohoto termínu. Pokud mi někdo chce vyčítat, že jsem váhal, pak by se měl podívat na celý ten harmonogram a uvědomit si, že novela v Senátu ležela třeba měsíc, u mě necelý týden," prohlásil v pondělí podle České televize.

Nejnovější zprávy