Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Pavel zmínil nejpevnější bezpečnostní ukotvení ČR v historii. Koho ocenil?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Pavel zmínil nejpevnější bezpečnostní ukotvení ČR v historii. Koho ocenil?

Andrea Malá

28. října 2023 21:43

Petr Pavel

Přes 60 osobností ocenil prezident Petr Pavel, když se poprvé od březnové inaugurace ujal předávání státních vyznamenání u příležitosti státního stávku 28. října. Mezi oceněnými nechyběli politici či umělci. Česko má podle Pavla nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii.

Pavel zmínil, že ČR má momentálně nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii. "K pozitivnímu pohledu do budoucnosti nepřispívá válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko, ani islamistický teror, na který musí reagovat Izrael. My však dnes máme to nejpevnější bezpečnostní ukotvení, jaké jsme kdy v naší historii měli," řekl na Pražském hradě. 

Prezident ocenil, že se s ostatními ústavními činiteli i předsedou opozičního ANO Andrejem Babišem shodne na směřování zahraničních politiky. Česko je teď podle hlavy státu pro mezinárodní společenství důvěryhodným partnerem.

Pavel zároveň varoval před vzestupem populismu. "Chceme být zemí svobodných a sebejistých lidí, nebo se části své svobody vzdáme a odevzdáme se do rukou někoho, kdo slibuje, že se o nás postará?" zeptal se během projevu.

Kdo dostal vyznamenání? 

Nejvyšším udělovaným státním vyznamenáním je Řád Bílého lva. Mezi oceněnými byli matadoři české politiky, například někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart, exministr zahraničí Karel Schwarzenberg a bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. 

Druhým nejvyšším oceněním je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Oceněni jím letos byli teolog Tomáš Halík, zpěvačka Marta Kubišová, filozof Jan Sokol, sestra bratří Mašínů Zdena Mašínová či dramatik a politik Milan Uhde.

Medaili Za zásluhy obdrželi herci Jiří Bartoška, Viktor Preiss a Petr Kostka, člen souboru Divadla Járy Cimrmana Miloň Čepelka, hudebník Vladimír Mišík, operní pěvkyně Magdalena Kožená, neurochirurg Vladimír Beneš, astronom Jiří Grygar nebo dokumentaristka Olga Sommerová. 

Nejnovější zprávy