Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 18. září 2024

Svátek slaví Kryštof, zítra Zita

POČASÍ bude EXTRÉMNÍ: Česko spláchnou nevídané deště, hrozí velká voda!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POČASÍ bude EXTRÉMNÍ: Česko spláchnou nevídané deště, hrozí velká voda!

Andrea Malá

11. září 2024 13:00

Ilustrační foto

Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle extrémní srážky, které mohou způsobit velké povodně. Vyplývá to z dnes vydané výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejhorší bude situace ve východní polovině republiky, která se na výstražné mapě zbarvila do červené barvy. Ta značí extrémní stupeň nebezpečí. 

V červeně označených oblastech, které zahrnují celý Pardubický, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj a Vysočinu, části Jihočeského, Královéhradeckého a Libereckého kraje a oblast Poděbrad ve středních Čechách, hrozí extrémní srážky či povodňové ohrožení. 

Podle meteorologů tam od čtvrtka do neděle spadne od 150 do 250 milimetrů srážek. V okresech Králíky v Pardubickém, Jeseník a Šumperk v Olomouckém a Bruntál, Krnov a Rýmařov v Moravskoslezském kraji mohou úhrny za sledované období dokonce překročit i 300 milimetrů.

Na zbytku území s výjimkou severozápadního cípu republiky hrozí vydatný (do 100 milimetrů) či velmi vydatný déšť (100 až 150 milimetrů). 

Meteorologové s ohledem na vydatné srážky očekávají, že od pátečního večera výrazně stoupnou hladiny vodních toků. "Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně povodňové aktivity předpokládáme až během soboty a neděle. V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 mm, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro 3. SPA," dodali. 

Nejnovější zprávy