Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Počasí bude pořádně mrazivé. Nová výstraha meteorologů

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí bude pořádně mrazivé. Nová výstraha meteorologů

Lenka Kučerová

3. prosince 2023 14:24

Ilustrační fotografie

Český hydrometeorologický ústav vydal novou výstrahu na silný mráz a tvorbu sněhových jazyků a závějí.

"Během noci na pondělí (4. 12.) se místy vyjasní a při slabším větru nad sněhovou pokrývkou budou teploty vzduchu klesat i pod -12 °C," uvedli meteorologové na facebooku.

"Místa se silným mrazem budou po republice rozložena velmi nerovnoměrně, o něco větší pravděpodobnost silných mrazů je v jihozápadní polovině České republiky, naopak na severu a severovýchodě území bude míst s nejnižší teplotou pod -12 °C o něco méně," dodali.

V pondělí (4. 12.) odpoledne začne ve východní polovině území foukat mírný jihovýchodní vítr. "Vzhledem k tomu, že v této oblasti leží prachový sníh, tak očekáváme tvorbu sněhových jazyků a zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny i závějí," varují meteorologové.

Vítr podle nich bude slábnout a tvorba sněhových jazyků a závějí bude ustávat během úterního (5. 12.) dopoledne.

V na pondělí a noci a ráno bude většinou polojasno, místy zataženo nízkou oblačností nebo mrznoucí mlhy. Během dne od západu přibývání oblačnosti až na zataženo. Ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -7 až -12 °C, při zmenšené oblačnosti místy kolem -16 °C.

Nejvyšší denní teploty -7 až -2 °C, na východě ojediněle až 0 °C, v 1000 m na horách kolem -7 °C, na Šumavě kolem -2 °C. V noci a zpočátku přes den slabý proměnlivý vítr do 4 m/s. Postupně kromě západní poloviny Čech většinou mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

V úterý bude zataženo až oblačno, na východě přechodně místy polojasno. Ráno ojediněle mrznoucí mlhy. Zpočátku ojediněle, postupně zejména v Čechách místy sněžení nebo srážky smíšené. Nejnižší noční teploty -4 až -8 °C, při slabším větru kolem -10 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Slabý, zpočátku ve východní polovině území místy mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Nejnovější zprávy