Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 18. října 2024

Svátek slaví Lukáš, zítra Michaela

Počasí bude větrné i o víkendu! Meteorologové upozornili i na jiný jev

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí bude větrné i o víkendu! Meteorologové upozornili i na jiný jev

Andrea Malá

18. října 2024 9:14

Ilustrační fotografie.

Na dva jevy upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v těchto chvílích. Tím prvním je inverze, tím druhým je silný vítr, který bude foukat i o víkendu. Meteorologové na to upozornili v pátek. 

Meteorologové dnes zmínili, že mezi tlakovou výší nad východní Evropou a tlakovou níží nad Evropou západní bude do Česka nadále proudit teplý vzduch zejména ve vyšších vrstvách atmosféry. Pro počasí to bude mít dva důsledky.

"Kvůli přílivu teplého vzduchu se udržuje inverze, a tak je dnes po ránu na většině území zataženo nízkou oblačností. Ta se bude sice během dne od východu rozpouštět, ale v noci na sobotu se bude hlavně v jihozápadní polovině území opět vytvářet," uvedl ústav na sociální síti X.

Druhým důsledkem bude silný vítr, před nímž varovali meteorologové už v uplynulých dnech. Vítr zesiluje zejména mezi oběma uvedenými útvary. "Dnes ještě bude foukat na Českomoravské vrchovině a na severu Čech čerstvý, místy s nárazy 55 až 70 km/h. Kolem 55 km/h budou nárazy větru dosahovat ještě v sobotu a v neděli," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy