Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

POČASÍ: Česko zasáhnou další BOUŘKY! Jiné varování zrušeno

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POČASÍ: Česko zasáhnou další BOUŘKY! Jiné varování zrušeno

Andrea Malá

2. srpna 2024 12:04

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí je v posledních dnech opravdu nevyzpytatelné. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) sice zrušil varování před vydatnými srážkami, avšak místo toho varuje před silnými bouřkami na východě území. 

Bouřky, které se odpoledne a večer místy vyskytnou ve východní polovině území, mohou být ojediněle i silné. "Doprovázet je bude krátkodobě intenzivní déšť s úhrny kolem 30 mm a silnější nárazy větru. Bouřky budou postupovat východním směrem a večer budou rychle slábnout," uvedli meteorologové na síti X.

Ke zrušené výstraze před vydatným deštěm sdělili, že oblast očekávaných vysokých úhrnů se posunula na sever mimo území ČR. "Pouze v našich nejsevernějších oblastech (Šluknovský a Frýdlantský výběžek) může dnes při přeháňkách a dešti napršet kolem 30 mm," dodali.

Ústav dnes také informoval, že čtvrteční bouřky byly ojediněle i extrémně silné, a to zejména na jihu Čech. Meteorologická stanice Kubova Huť naměřila za celou bouřkovou epizodu 144 mm, v době nejvyšší intenzity to bylo 109 mm za hodinu. Na stanici Boubín spadlo 79 mm srážek. 

"K večeru se bouřky slily do linie, která začala postupovat k východu, a srážky s nimi spojené již nebyly tak vydatné. V noci pak bouřková činnost dále postupně slábla," zdůraznili meteorologové. 

Nejnovější zprávy