Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Počasí chystá zápis do historie! Výhled na září ale slibuje i ochlazení

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí chystá zápis do historie! Výhled na září ale slibuje i ochlazení

Andrea Malá

3. září 2024 9:19

Podzimní počasí

V neděli začalo září a s ním meteorologický podzim, jenže počasí v Česku zatím stále evokuje léto. Podle nejnovějšího výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vydrží nadprůměrně teplé počasí po většinu měsíce. 

Podle meteorologů má i v následujícím období do 29. září pokračovat trend nadprůměrně teplého počasí. Nejteplejší bude probíhající týden s průměrnou teplotou mezi 21 a 22 °C. Očekává se, že bude silně nadnormální a s odchylkou 7 °C zjevně i nejteplejší v historii měření.

"Maximální teploty budou často vystupovat nad tropických 30 °C (především uprostřed týdne, na jihu Moravy po většinu týdne), ty minimální zůstanou zase často v noci nad 15 °C," píše se ve výhledu.

I další tři týdny mají být spíše nadprůměrně teplé s teplotami o dva stupně nad normálem a maximy po většinu období stále nad 20 °C. Pozvolna se ale má ochlazovat. Celé období do 29. září bude teplotně nadnormální, konstatovali meteorologové.

"Trend delšího podnormálního srážkového období se ve druhé polovině tohoto týdne pravděpodobně vrátí k normálu, hned následující týden pak bude pravděpodobně srážkově bohatší s přesahem i do třetího předpovědního týdne. V teplém období by měly stále převažovat přeháňky, popř. bouřky. Poslední předpovědní týden se pak srážkové úhrny vrátí do normálu a celé období tak zůstane s velkou pravděpodobností srážkově normální," dodali. 

Nejnovější zprávy