Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Počasí: Česko dnes zažilo jeden z nejteplejších říjnových dnů v historii. Málem byl tropický den

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Česko dnes zažilo jeden z nejteplejších říjnových dnů v historii. Málem byl tropický den

Lenka Kučerová

3. října 2023 22:08

Ilustrační fotografie

Česká republika dnes zaznamenala jednu z nejvyšších teplot v říjnu v historii. Čtvrtina ze 164 meteorologických stanic, které provádějí měření po dobu alespoň 30 let, naměřila nejvyšší říjnovou teplotu, která kdy byla zaznamenána od začátku měření. 

Dokonce byl na 96 stanicích zaznamenán rekord pro 3. říjen. Nejvyšší teplota byla dosažena v obcích Dobřichovice a Doksany, kde meteorologové zaznamenali odpoledne teplotu dosahující 29,8 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) o tom informoval na svém Facebooku.

Meteorologové poznamenali, že k dosažení tropického dne chyběly pouze dvě desetiny stupně, a také to, že nový říjnový teplotní rekord byl jen o půl stupně nižší než historický nejvyšší teplotní záznam v říjnu, který činil 30,3 stupně Celsia a byl zaznamenán 4. října 1929 v Českých Budějovicích-Rožnově.

Teplota 29,3 stupně Celsia byla naměřena také v Českých Budějovicích. V několika dalších stanicích dosáhla teplota 29,2 stupně Celsia, a to v Praze-Komořanech a v Brandýse nad Labem. O desetinu stupně nižší teplotu naměřili v Praze-Libuši a v Čáslavi. Ve Strakonicích bylo zaznamenáno přesných 29 stupňů Celsia. Všechny tyto stanice zaznamenaly nový říjnový teplotní rekord.

Nejstarší česká meteorologická stanice v pražském Klementinu, která funguje již 246 let, zaznamenala dnes nejvyšší říjnovou teplotu. Předchozí rekord z této stanice činil 27,0 stupně z 4. října 1929, ale dnes bylo zaznamenáno 27,8 stupně Celsia.

Meteorologové dodali, že počátek října navázal na velmi teplé září, které bylo o 3,5 stupně Celsia teplejší než průměr za období 1991-2020, což znamená, že bylo mimořádně nadnormálně teplé. Průměrná teplota září 2023 dosáhla 16,5 stupňů Celsia.

Nejnovější zprávy