Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 30. června 2024

Svátek slaví Šárka, zítra Jaroslava

Počasí do konce týdne: Dvě varování! Udeří TROPY i BOUŘKY

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí do konce týdne: Dvě varování! Udeří TROPY i BOUŘKY

Andrea Malá

28. června 2024 11:38

Ilustrační fotografie

Česko v pátek opět zasáhnou bouřky, hydrometeorologický ústav prodloužil platnost příslušné výstrahy pro Čechy až do 20 hodin. Meteorologové zároveň varovali před vysokými teplotami během soboty. 

Páteční silné bouřky přinese studená fronta, která bude přes Česko postupovat k východu. Doprovázet je budou přívalové srážky s úhrny přes 30 milimetrů za hodinu, nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti do dvou centimetrů. Už dnes vystoupí nejvyšší teploty ve středním Polabí a v Praze až na 32 °C.

S přílivem tropického vzduchu od jihu je třeba počítat i zítra. "Sobotní odpolední a podvečerní teploty budou na většině území s výjimkou části západních a severovýchodních Čech, části Českomoravské vrchoviny a severní Moravy a Slezska dosahovat až 33 °C," uvedli meteorologové na síti X.

V neděli přejde přes Česko další studená fronta, před kterou bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu. "Předpokládáme, že teploty vystoupí mimo západ Čech na 30 až 35 °C a během dne budou od západu s frontou postupovat přes naše území zesilující bouřky, které budou zejména ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku i velmi silné s nárazy větru kolem 90 km/h, kroupami a úhrny kolem 40 mm, ojediněle i více," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy