Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

POČASÍ je teď NEBEZPEČNÉ v mnoha ohledech: Vedro, bouřky, požáry!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POČASÍ je teď NEBEZPEČNÉ v mnoha ohledech: Vedro, bouřky, požáry!

Andrea Malá

13. srpna 2024 12:44

Bouřka, ilustrační fotografie.

Česko zasáhla během probíhajícího týdne vlna veder, která nepoleví minimálně do čtvrtka. Nejnovější varování meteorologů totiž počítá s vysokými či velmi vysokými teplotami i zítra a pozítří. Zejména na jižní Moravě hrozí v té souvislosti požáry. Na západě a jihozápadě republiky zase dnes udeří bouřky. 

Podle meteorologů půjde o izolované silné bouřky s pomalým postupem, které se mohou objevit zejména v horských oblastech. Doprovázet je budou srážkové úhrny kolem 40 milimetrů, kroupy o velikosti do dvou centimetrů a nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. 

V úterý a ve středu se odpolední teploty ve většině nižších a středních poloh dostanou nad 31 °C. Výjimkou bude dnes severovýchod a zítra západ území. Nad 34 °C se budou dnes teploty dostávat na jihu Moravy, zítra zejména v Polabí a na střední a jihovýchodní Moravě.

"Od čtvrtka se vysoké teploty nad 31 °C vyskytnou hlavně ve středních a severozápadních Čechách a na většině území Moravy a části Slezska, na jihu Moravy překročí i 34 °C," uvedli meteorologové s tím, že výstraha bude nadále upřesňována. 

Varovali také před hrozbou požárů. "Vzhledem k suchému a horkému počasí, které trvá a bude trvat v oblasti jižní Moravy a okolí i nadále, platí zde nebezpečí požárů do odvolání," dodali. 

Nejnovější zprávy