Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Počasí: Martin na bílém koni do Česka dorazil. Kde napadl sníh?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Martin na bílém koni do Česka dorazil. Kde napadl sníh?

Jana Procházková

11. listopadu 2023 13:39

Ilustrační fotografie

Letos Svatý Martin do Česka na bílém koni skutečně přijel, avšak sníh se v sobotu objevil pouze ve vyšších polohách a na horách. Meteorologové navíc předpovídají, že bílá pokrývka nevydrží příliš dlouho.

Meteorologové předpovídali na tuto sobotu ochlazení a srážky, a jejich očekávání se potvrdila. Dokonce se v sobotu podle pranostiky v našich končinách objevil i Svatý Martin na svém bílém koni.

"Ranní srážky přinesly na Šumavu poprašek nového sněhu. Sněhové vločky se nicméně mohou občasně vyskytovat v Čechách i v nižších partiiích. Hranice sněžení bude během dne kolem 600 metrů," informoval na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové předpovídají, že na Šumavě, v Krušných horách a v Krkonoších by mohlo v sobotu napadnout mezi pěti až deseti centimetry nového sněhu. I když bude sněžení spíše občasné, bude se vyskytovat po většinu dne. Přeháňky dorazí odpoledne i na Moravu a do Slezska, přičemž hranice sněžení bude zpočátku kolem 1 000 metrů nad mořem.

Varují však před možným náledím, zejména v jihozápadní části země, které se může v noci na neděli vytvořit. Očekává se i sněžení během dne. V neděli má být oblačno až polojasno, ale na jihozápadě Čech se později zatažená obloha a začne pršet, přičemž sníh se objeví nad 900 metrů nad mořem. Lidé na severu a severovýchodě Česka by se také mohli těšit na poprašek sněhu v polohách nad 600 metrů.

V pondělí se předpokládá oteplení a očekává se, že sníh začne tát. Obloha bude oblačná až zatažená. Na jihozápadě Čech začne pršet, a sníh se objeví pouze nad 1 000 metrů nad mořem. Teploty v noci klesnou až na -3 °C, přes den by měly dosáhnout maximálně 8 °C.

I v úterý nás čeká oblačné až zatažené počasí s deštěm na většině území, který k večeru postupně oslabí. Noční teploty se dostanou mezi 10 až 6 °C, na severu a severovýchodě můžeme očekávat zpočátku kolem 4 °C. Teploty během dne dosáhnou až na 13 °C, na jihu Moravy dokonce na 15 °C.

Středa nepřinese příliš slunečných paprsků, nebe zůstane oblačné až zatažené, a k tomu se přidá postupné deštění. Noční teploty se sníží na 7 až 3 °C, přes den pak dosáhnou maximálně 12 °C.

V následujících dnech bude převažovat oblačno až zataženo, občas i polojasno. Déšť se objeví na většině území, a ve vyšších polohách můžeme očekávat i sněhové přeháňky. Noční teploty budou mezi 6 až 1 °C, při menším zastínění oblohy klesnou až na -2 °C. Teploty ve dne se budou pohybovat kolem 10 °C, na konci období však maximálně dosáhnou pouze 7 °C.

Nejnovější zprávy