Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 19. května 2024

Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek

Počasí mohou ovlivnit bouřky! Kde hrozí dnes a zítra?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí mohou ovlivnit bouřky! Kde hrozí dnes a zítra?

Andrea Malá

5. května 2024 15:00

Ilustrační fotografie

V Česku by dnes mohly udeřit bouřky, jejich výskyt je však pro tuto chvíli zatížen velkou nejistotou, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v neděli dopoledne. Nebude tak ještě vydána první letošní výstraha před bouřkami. 

V sobotu se bouřky vyskytovaly jen výjimečně, zejména na Moravě a na východě Čech. Dnes už by situace mohla být rozdílná, míní meteorologové. V Čechách by mohly bouřky vznikat odpoledne na výrazné konvergenci.

"Nejvíce by se jich mohlo dnes odpoledne a v podvečer vyskytnout přibližně v pásu od jižních Čech přes Vysočinu až do východních Čech a na severozápad Moravy. Hlavně zpočátku odpoledne se ale první bouřky mohou vyskytnout i v severních nebo středních Čechách," uvedl ústav na sociální síti X.

V bouřkách se mohou vyskytnout zejména menší kroupy, případně lokální nárazy větru. Srážky by mohly působit problém v blízkosti hor, kde je nasycenější půda, nebo ve městech. Na ostatním území je míra nasycení půdy velmi nízká.

ČHMÚ dodal, že v pondělí odpoledne a večer bude potenciál bouřek vyšší, a to ve východní, jihovýchodní a jižní části Čech a na Moravě. "Energie by mělo být více a o spuštění konvekce se opět postará výrazná konvergence na frontálním rozhraní. I zde se ale zatím vyskytuje dost nejistot zejména s ohledem na střih větru, situaci upřesníme proto zítra dopoledne," podotkli meteorologové. 

Nejnovější zprávy