Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Počasí může do Česka přinést písek ze Sahary! Pokud bude pršet, tak...

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí může do Česka přinést písek ze Sahary! Pokud bude pršet, tak...

Andrea Malá

1. března 2024 9:30

Déšť, ilustrační fotografie.

Česko může v pátek pokrýt saharský písek. Meteorologové upozornili, že se v dnešních odpoledních a večerních srážkách možná objeví na okenních parapetech a sklech aut. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na facebooku

Meteorologové na sociální síti uvedli, že během čtvrtka a pátku se v oblačnosti nad územím České republiky má vyskytovat velké množství saharského prachu. Ten se sem dostává kolem hluboké tlakové níže se středem aktuálně v blízkosti Tunisu.

"Právě tato tlaková níže saharský prach doslova 'nasává' a postupně se dostává od jihu do prostoru střední Evropy ve vyšších vrstvách atmosféry. Dobře je to vidět na animaci z družice MSG, kde je viditelný narůžovělou barvou. Nejlépe je vidět v oblasti severního Alžírska, na větší ploše, ale slaběji pak ve východním Středomoří," vysvětlili odborníci.

ČHMÚ upozornil, že v pátek se může písek objevit na kapotách či okenních parapetech. "Odpoledne a večer by se měly vyskytnout nad naším územím i srážky a není vyloučeno, že se právě v nich tento saharský prach vyskytne," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy