Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

Počasí: Nedělní bouřky mohou způsobit další komplikace! Zvednou se hladiny

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Nedělní bouřky mohou způsobit další komplikace! Zvednou se hladiny

Andrea Malá

30. června 2024 13:03

Ilustrační fotografie.

Nedělní bouřky, které mohou být i velmi silné, mohou zvednout hladiny některých vodních toků. Vyplývá to z aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), která upravuje územní a časovou platnost předchozího varování před bouřkami a vysokými teplotami.

V nižších a středních polohách dnes ve východní polovině Čech a na Moravě a ve Slezsku dosáhnou nejvyšší teploty až 34 °C. Na jihu Moravy může být ještě i o stupeň více. Ochlazení přijde s přechodem studené fronty, která přinese do Česka s výjimkou západní poloviny Čech bouřky. 

"Bouřky čekáme již během odpoledne. Ve východní polovině Čech a na západě Moravy a Slezska je jejich výskyt předpokládaný do večera, na východě Moravy a Slezska i v první polovině noci na pondělí," uvedli meteorologové na sociální síti.

Velmi silné bouřky budou doprovázeny přívalovými srážkami kolem 50 mm (výjimečně kolem 70 mm), většími kroupami (nad 3 cm) a nárazy větru kolem 90 km/h. V oblasti s výstrahou na silné bouřky jsou očekávány slabší projevy (srážkové úhrny max. kolem 30 mm, menší kroupy a nárazy větru kolem 70 km/h).

Meteorologové také varovali, že v oblastech zasažených bouřkami budou hladiny menších toků rychle reagovat. "Nejvyšší pravděpodobnost, že dojde k překročení 1. SPA, je v povodí horní Moravy a Odry. Výrazné vzestupy hladin, rychlý odtok vody z krajiny a vysoké riziko lokálního zatopení ale nelze vyloučit ani v jiných povodích, kde je vysoké nasycení půdy," dodali. 

Nejnovější zprávy