Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 19. května 2024

Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek

Počasí: Nové VAROVÁNÍ před bouřkami! Kdy a kde hrozí?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Nové VAROVÁNÍ před bouřkami! Kdy a kde hrozí?

Andrea Malá

6. května 2024 12:16

Bouřka, ilustrační fotografie.

První letošní výstrahu před bouřkami vydal v pondělí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Platí od 14. hodiny do půlnoci na úterý a týká se jižní a východní poloviny republiky. 

Bouřky se odpoledne začnou vytvářet v jihozápadních Čechách, později i v oblasti Českomoravské vrchoviny, kde mají být nejsilnější. Na východ Moravy a Slezska dorazí k večeru. Postupovat mají relativně pomalu.

Meteorologové očekávají krátkodobé srážkové úhrny kolem 30 milimetrů. Není tak vyloučeno, že v celkovém úhrnu do pondělního rána v kombinaci s nočním deštěm spadne i přes 50 milimetrů srážek. Zesílí také vítr, v nárazech bude dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů za hodinu. Ojediněle mohou padat také kroupy o velikosti do dvou centimetrů. 

"Později odpoledne a večer k nám pravděpodobně ještě postoupí linie slábnoucích bouřek z Bavorska, která částečně ovlivní jih našeho území zejména nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h) a dalšími, spíš už trvalejšími srážkami," uvedl ústav na síti X.

V závislosti na rozložení a intenzitě očekávaných srážek může také docházet k výraznějšímu kolísání hladin menších toků. "Vzhledem k aktuálnímu nasycení je zvýšená pravděpodobnost kolísání u toků odvodňujících zejména Českomoravskou vrchovinu a také Jeseníky a Beskydy," dodali meteorologové. 

Nejnovější zprávy