Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Počasí: Poslední hodiny tropů v ČR, alespoň pro teď. Hrozí ale něco jiného

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Počasí: Poslední hodiny tropů v ČR, alespoň pro teď. Hrozí ale něco jiného

Andrea Malá

16. srpna 2024 11:52

Ilustrační fotografie.

Aktuální tropická epizoda v Česku se chýlí ke konci. Varování před vysokými teplotami už neplatí do odvolání, ale pouze do pátečního večera. Počasí nás však nebude šetřit ani o víkendu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve výstraze upozornil na sobotní silné bouřky. 

Dnes odpoledne sice ještě vystoupí maximální teploty ve většině nižších a středních poloh nad 31 °C, ale varování před vedry ve 20:00 přestane platit. Místo tropického si však zítra užijeme bouřlivé počasí.

"V sobotu se budou místy vyskytovat bouřky, které mohou být ojediněle i silné. Takové bouřky budou doprovázeny přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm (v opakovaných i většími úhrny), kroupami a nárazy větru do 20 m/s (70 km/h). Bouřková činnost bude v Čechách slábnout později odpoledne, na Moravě a ve Slezsku mohou být bouřky silné až do pozdního večera, případně i v noci na neděli," uvedli meteorologové na sociální síti X.

V platnosti zůstává výstraha, která s ohledem na déletrvající suché a velmi teplé počasí upozorňuje na nebezpečí vzniku a šíření požárů, a to zejména na jižní Moravě. "Odvolání nebezpečí požárů se očekává o víkendu," dodal hydrometeorologický ústav. 

Nejnovější zprávy